Передання Україні F-16 не змінило позиції США щодо ударів углиб РФ – Держдепартамент

США "намагаються реагувати" на потреби України, запевнив Міллер
Фото: state.gov

Після прибуття винищувачів F-16 в Україну США не змінювали умов використання американської зброї для України. Про це представник Держдепартаменту США Метью Міллер заявив 5 серпня на брифінгу, розшифрування якого опублікував сайт зовнішньополітичного відомства.

На запитання, чи діє й далі обмеження на атаки по РФ не далі ніж 100 км, він зазначив, що "відповідь не змінилася".

"Ми постійно вивчаємо потреби українських військових, оцінюємо ситуацію з безпекою й намагаємося реагувати на їхні потреби. Ми робимо це як щодо конкретної зброї, яку ми надаємо Україні, так і щодо обмежень, якщо такі є, які ми накладаємо на використання цієї зброї", – сказав речник Держдепу.

Коментуючи запит України на те, щоб країни НАТО збивали російські ракети над її територією, представник Держдепу відповів, що це "рішення, яке мають ухвалити члени НАТО колективно".

Контекст:

США дозволили Україні бити по прикордонних районах країни-агресора РФ боєприпасами GMLRS та артилерією, але не далекобійними ракетами ATACMS, повідомляли в Білому домі.

Президент України Володимир Зеленський неодноразово наголошував, що потрібні "далекобійні рішення" проти аеродромів, на яких стоять військові літаки, котрі країна-агресор РФ застосовує для атак керованими авіабомбами.

В інтерв'ю французьким ЗМІ, яке 31 липня опублікувало Liberation, Зеленський заявив, що "зараз партнери бояться цього".