Сікорський про дозвіл Україні бити західною зброєю вглиб Росії: Крапля точить камінь

Сікорський, коментуючи досі суперечливе питання використання Збройними силами України західної зброї для атак на територію РФ, говорить, що "крапля точить камінь"
Фото: EPA

Міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський заявив, що рано чи пізно Україна здобуде дозвіл від союзників завдавати ударів західною зброєю по об'єктах, які розташовані в глибині території країни-агресора Росії. Про це він сказав в інтерв'ю RMF FM.

Сікорський, коментуючи досі суперечливе питання використання Збройними силами України західної зброї для атак на територію РФ, говорить, що "крапля точить камінь".

"У нас було вже багато таких дискусій. Про танки Leopard, узагалі про західне обладнання, про F-16. А сьогодні ми обговорюємо, чи має Україна право заздалегідь збивати російські крилаті ракети, які летять у напрямку їхніх дитячих лікарень. На мою думку, має право і також повинна мати здатність збивати літаки та уражати аеродроми, з яких вони злітають", – наголосив Сікорський.

На запитання про те, чи домінує досі серед західних політиків страх перед тим, що зробить нелегітимний президент РФ Володимир Путін, якщо НАТО дозволить Україні більше, Сікорський відповів, що не бачить, щоб Путін стримувався.

"За винятком того, що він ще не використав ядерної зброї, мені здається, що він використовує все, що має. Зокрема гігантські бомби, якими руйнує цивільні поселення. Усі жорстокості, на які він здатний, уже застосовують на полі бою", – додав Сікорський.

Контекст:

У Міноборони України підтверджували в лютому 2023 року, що зобов'язалися не застосовувати зброї, яку надали партнери, для ударів по території РФ. Однак 1 травня 2024 року глава МЗС Латвії Байба Браже повідомила, що деякі країни зняли цю заборону. Представники низки країн підтримали надання Україні права бити західною зброєю по території РФ відповідно до міжнародного права. Зокрема, про це заявили в Польщі, Франції, Чехії, Нідерландах, Швеції, Канаді, Великобританії.

США дозволили Україні бити по прикордонних районах РФ боєприпасами GMLRS та артилерією, але не далекобійними ракетами ATACMS, повідомили в Білому домі.

The Washington Post написала 21 червня, що дозвіл Україні уражати цілі в Росії за допомогою американської зброї зменшив кількість ракетних обстрілів Харкова, але не зупинив літаків, які скидають плануючі бомби. За даними ЗМІ, США обмежили Україну стрільбою на відстань менше ніж 100 км від кордону.

Зеленський неодноразово наголошував, що потрібні "далекобійні рішення" проти аеродромів, на яких стоять військові літаки, котрі країна-агресор РФ застосовує для атак коригованими авіабомбами.

Міністр закордонних справ Великобританії Девід Леммі в інтерв'ю "Європейській правді", яке опублікували 12 липня, заявив, що королівство розмірковує стосовно дозволу для України бити далекобійними ракетами Storm Shadow по військових цілях на території РФ.

Того самого дня в Пентагоні припустили, що США можуть зняти обмеження для України на удари американською зброєю вглиб території Росії.