Переговори щодо проведення розмови Зеленського й Сі Цзіньпіна тривають – Подоляк

Зеленський поки не проводив телефонних переговорів із Сі Цзіньпіном із моменту повномасштабного вторгнення РФ
Фото: EPA
Переговори про проведення телефонної розмови президента України Володимира Зеленського й китайського лідера Сі Цзіньпіна тривають. Про це повідомив радник глави Офісу президента Михайло Подоляк в ефірі загальнонаціонального телемарафону, який транслював канал "Ми – Україна" 16 березня.

"[Чи відбудеться розмова] достеменно – не можемо сказати, тому що переговори на рахунок цього йдуть. Але я інакше поставив би акценти: пан Зеленський ініціює будь-які розмови з представниками інших країн, які претендують на глобальне політичне домінування, у тому числі, щоб пояснити природу війни і сказати, чому без урахування позиції України, м'яко кажучи, цю війну завершити буде неможливо", – сказав він.

Подоляк зазначив, що якщо слухати лише російську сторону, це не приведе до "фіналізації війни", а також "не додасть балів Китаю як глобальному гравцю, який розуміє природу війни і як цю війну потрібно закінчити".

13 березня The Wall Street Journal повідомила, що Цзіньпін планує поговорити з президентом України Володимиром Зеленським уперше з початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Імовірно, розмова Сі Цзіньпіна й Зеленського відбудеться після того, як наступного тижня китайський лідер відвідає Москву, щоб зустрітися з президентом Росії Володимиром Путіним, повідомляють джерела видання, ознайомлені з питанням. Про запланований до кінця березня візит Сі Цзіньпіна в Росію 13 березня повідомило Reuters.

Радник президента США з питань національної безпеки Джейк Салліван повідомляв 13 березня, що США заохочували Сі Цзіньпіна поговорити із Зеленським безпосередньо.

Контекст:

Китай із початку нападу РФ на Україну намагається дотримуватися нейтральної позиції, але прямо не засуджує дій Москви.

24 лютого, у роковини повномасштабного вторгнення Росії в Україну, оприлюднили документ "Позиція Китаю щодо політичного врегулювання кризи в Україні", який складається з 12 пунктів. Позицію КНР зустріли зі скептицизмом на Заході, з огляду на дипломатичну підтримку Китаєм Росії.

Зеленський сказав, що частина пунктів у цьому документі відповідає інтересам України, а з частиною Київ не погоджується. Президент вважає, що Китай має "підтримати формулу миру", яку пропонує Україна, і "виступати за гарантії безпеки". Зеленський також заявив, що планує зустрітися із Сі Цзіньпіном.

У Кремлі сказали 27 лютого, що "з великою увагою" поставилися до "мирного плану" Китаю, але передумов до миру не бачать.