Перемога "Шахтаря", дискусії навколо введення локдауну в Україні, китайський зонд на Місяці. Головне за день

Локдаун в Україні неминучий, кажуть у РНБО
Фото: ЕРА
"ГОРДОН" подає огляд подій вівторка, 1 грудня.

"Шахтар" сенсаційно переміг

Донецький "Шахтар" знову обіграв мадридський "Реал". У жовтні у стартовому матчі групового етапу Ліги чемпіонів донецька команда обіграла "Реал" у Мадриді з рахунком 2:3.

Сьогодні у п'ятому турі групового етапу український клуб переміг у домашньому матчі і не дав супернику забити жодного м'яча у свої ворота.

Коли буде локдаун?

Секретар Ради національної безпеки і оборони України Олексій Данілов заявив про неминучість введення жорсткого карантину у країні. За його словами, зараз питання лише в даті – українська влада не вирішила, вводити його із 2 січня чи у грудні.

Міністр охорони здоров'я Максим Степанов сказав, що на завтрашнє засідання Кабміну МОЗ не буде виносити це питання.

Скандал із погрозами на адресу громадян угорського походження

На тлі загострення українсько-угорських відносин у YouTube з'явилося відео, де чоловік у балаклаві й окулярах навпроти покажчика Берегового Закарпатської області та прапора "Правого сектору" говорить, що знає кожного, "хто отримував паспорти або гранти від мадярів", і закликає їх "стежити за своїми думками і мріями про автономність".

Відео незабаром видалили, але його розтиражували місцеві ЗМІ.

Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков, коментуючи появу ролика, заявив про провокацію й не відкинув, що організували її спецслужби "ворожої держави". Українська держава "жорстко переслідуватиме нацистів та екстремістів, які рядяться у патріотів і несуть загрозу нашим громадянам", сказав він.

Поліція почала розслідування за фактом розпалювання міжнаціональної ворожнечі.

Китай уперше збере зразки ґрунту на Місяці

Китайський зонд "Чан'е-5" успішно сів на Місяць. Він збере зразки ґрунту і повернеться на Землю. Якщо місія буде успішною, Китай стане третьою країною після США і Радянського Союзу, яка взяла проби місячного ґрунту. Таких спроб не робили з 1976 року.

Google назвав найпопулярніші відео в українському та білоруському сегментах YouTube

В Україні роликом із найбільшою кількістю переглядів стала пародія від каналу Silirada на хіт білоруського виконавця Мевл "Холодок". У Білорусі – інтерв'ю російського журналіста Юрія Дудя з російським репером Morgenshtern.

В обох країнах у топ увійшли програми засновника видання "ГОРДОН" Дмитра Гордона: в Україні – інтерв'ю з ексглавою Офісу президента Андрієм Богданом, у Білорусі – з Олександром Лукашенком.