Підготовка до саміту "Нормандської четвірки", режим тиші на Донбасі й обмін полоненими. Єрмак назвав головні теми перемовин у Берліні

Єрмак прибув до Берліна на нормандські перемовини
Фото: president.gov.ua

11 вересня в Берліні проводять перемовини "Нормандської четвірки" на рівні політичних радників глав урядів України, Франції, Німеччини та Росії. В них бере участь керівник Офісу президента України Андрій Єрмак.

Член української делегації, керівник Офісу президента (ОП) Андрій Єрмак назвав основні теми для обговорення політичними радниками лідерів країн "Нормандської четвірки" на перемовинах 11 вересня в Берліні. Про це він розповів журналістам перед початком зустрічі, пише "Рубрика".

За його словами, сторони говоритимуть про подальше дотримання режиму тиші на Донбасі, який тривав шість тижнів, а також обговорять питання проведення наступного саміту лідерів "Нормандської четвірки" в Берліні.

Українська сторона вважає, що зустріч треба провести якомога швидше, заявив Єрмак. Він уточнив, що німецька канцлерка Ангела Меркель і президент Франції Еммануель Макрон підтримують цю ідею.

Водночас усі розуміють, що зустріч керівників має відбутися після того, як більшість домовленостей на саміті "Нормандської четвірки" в Парижі у грудні 2019 року виконають, наголосив керівник ОП. За словами Єрмака, українська сторона робить для цього все можливе.

Темами сьогоднішнього обговорення стануть домовленості, досягнуті у тристоронній контактній групі з урегулювання конфлікту на Донбасі, нові точки розведення сторін, розмінування, створення нових пунктів пропуску на лінії розмежування.

Також обговорюватимуть питання про відновлення процесу обміну заручниками. Єрмак висловив надію, що вдасться домогтися серйозного прогресу в цьому напрямі.

Зустріч у нормандському форматі мала відбутися 28 серпня. На ній планували обговорити, зокрема, обмін утримуваними особами, а також підготовку саміту глав держав "Нормандської четвірки".

25 серпня "Інтерфакс" повідомив про скасування зустрічі з посиланням на джерело в російській делегації. Співрозмовник агентства стверджував, що перемовини скасували "через відсутність погодження проєктів підсумкових документів і розбіжностей щодо них із боку Німеччини, Франції та України".

Офіс президента України спростував цю інформацію, повідомивши, що зустріч перенесли у зв'язку з відрядженням представника Франції.

2014 року, відразу після анексії Криму, Росія розпочала збройну агресію на сході України. Бойові дії тривають між Збройними силами України з одного боку та російською армією і підтримуваними Росією бойовиками, які контролюють частину Донецької та Луганської областей, – з іншого. Офіційно РФ не визнає свого вторгнення в Україну, незважаючи на надані Україною факти і докази.

Перемовини про врегулювання конфлікту проводять у межах тристоронньої контактної групи в Мінську (Україна – ОБСЄ – Росія) і "Нормандської четвірки" (Україна – Німеччина – Франція – Росія).

9 грудня 2019 року в Парижі відбувся перший протягом трьох років саміт лідерів "Нормандської четвірки". У підсумковому комюніке написано, що сторони домовилися про припинення вогню, відкриття нових пунктів пропуску, обмін утримуваними особами за формулою "всіх на всіх" до 31 грудня 2019 року, розведення сил і засобів на трьох нових ділянках на Донбасі, продовження на рік дії закону "про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей" і розширення мандата спеціальної моніторингової місії ОБСЄ. Домовленості виконали частково. Планували, що наступний саміт відбудеться в березні – квітні 2020 року, однак цього не сталося.