Підозру у держзраді Порошенку надіслали поштою – ЗМІ

Порошенко зараз перебуває за межами України
Фото: Петро Порошенко / Facebook
Підозру у державній зраді у справі про постачання вугілля з Донбасу у 20142015 роках п'ятому президентові України Петру Порошенку надіслали поштою, повідомила "Українська правда" 20 грудня, посилаючись на джерела у силових структурах.

Правоохоронці вважають Порошенка повідомленим про підозру, сказали співрозмовники видання. За інформацією "Української правди", п'ятого президента також підозрюють у фінансуванні терористів.

Раніше сьогодні ЗМІ та адвокати Порошенка, а також екссекретар Ради національної безпеки і оборони України Олександр Турчинов, заявили, що п'ятого президента повідомили про підозру у держзраді.

За інформацією Турчинова, підозру не підписувала генеральна прокурорка України Ірина Венедіктова – це зробив один із її заступників. На брифінгу 20 грудня екссекретар РНБО розповів, що Порошенко ще не повернувся із закордонної поїздки. Трансляцію брифінгу вели на каналі "Прямий". В Україну п'ятий президент повернеться "після запланованих міжнародних зустрічей та короткої відпустки", сказав Турчинов.

Контекст:

Про ймовірність відкриття нового провадження проти Порошенка на початку грудня заявляв колишній заступник генпрокурора України, адвокат Віктор Трепак.

У межах розслідування "вугільної справи" 8 жовтня народного депутата від партії "Опозиційна платформа За життя" Віктора Медведчука повідомили про підозру у держзраді та пособництві тероризму (ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 111 та ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 258-3 Кримінального кодексу).

За даними слідства, за час існування схеми терористів "ДНР" та "ЛНР" профінансували на понад 200 млн грн. Венедіктова повідомляла, що у справі, окрім Медведчука, фігурують ексрадник міністра енергетики Сергій Кузяра, а також "високопосадовці країни, Нацбанку тощо, керівники проросійських терористів на окупованих територіях, представники влади РФ".

Голова СБУ Іван Баканов заявляв, що у межах розслідування справи за підозрою на адресу Медведчука перевірятимуть причетність Порошенка та ексголови Національного банку України Валерії Гонтаревої.

"Порошенко категорично відкидає звинувачення з боку влади і вважає їх класичним взірцем сфабрикованих політично мотивованих справ та чорного піару проти політичних опонентів", – заявили у партії "Європейська солідарність".

Сам Порошенко запевняв, що у 2014 році уряд України і він як глава держави "мусили рятувати ситуацію" в енергетиці. Він наголосив, що Росія влаштувала тоді Україні "тотальну блокаду".