"Північний потік – 2" нічим не відрізняється від анексії Криму – Зеленський

Зеленський назвав "Північний потік – 2" "козирною ставкою" Росії
Фото: ЕРА
Після завершення будівництва газогону "Північний потік – 2" Росія припинить використовувати Україну як транзитера. Таку думку президент України Володимир Зеленський висловив в опублікованому 31 травня інтерв'ю Frankfurter Allgemeine Zeitung, текст опублікував 1 червня Офіс президента України.

"Північний потік – 2", я вважаю, нічим не відрізняється від анексії Криму. Я поясню, чому. Щоб забрати собі Крим і мати можливість торгуватися, була розпочата війна на сході України, тоді потрошку "забувається" питання Криму. Навіть у нормандському форматі я порушував це питання, і всі сторони говорили, що Крим не є аджендою цих перемовин. Але ми продовжували піднімати цю тему. Саме тому я вирішив створити Кримську платформу. Адже ми розуміли, що питання окупації Криму забувається. Тепер росіяни йдуть за однаковим сценарієм", – сказав глава держави.

Він зазначив, що у Росії "з'являються постійні важелі для торгів, і Крим віддаляється дедалі більше".

"У Криму була паспортизація протягом багатьох років – у кримчан завжди були паспорти як українські, так і російські. Потім була анексія Криму. Нібито – захист росіян. Далі – Донбас, щоб "забути" Крим. На Донбасі зараз іде роздача російських паспортів – близько 300 тис. роздано. Далі, щоб торгуватися щодо Донбасу, щоб "вибити "для сепаратистів амністію, щоб залишити за Росією контроль за результатами місцевих виборів тощо, треба піднімати ставки. "Північний потік – 2" на сьогодні – це козирна ставка", – пояснив Зеленський.

За його словами, у Москви "на руках флеш-рояль, який ще й частково підтримує Європа.".

"Якщо вони добудують "Північний потік – 2" – це загроза для енергетичної безпеки України та Європи. Росія точно нас відключить", – вважає Зеленський.

Він підкреслив, що контракт на транзит газу територією Україну підписали на п'ять років, але два з них уже минули.

"Через три роки цей контракт закінчиться. Якщо вони звершать технічну сторону "Північного потоку – 2" у цьому році, він запрацює через два-три роки. І ми знаємо, що буде. Усе це робиться для того, щоб наступного контракту в України не було. А точніше – використають цей важіль уже в питанні Донбасу", – сказав президент України.

Контекст:

Росія анексувала Крим після силової блокади військових частин і незаконного референдуму 16 березня 2014 року Приєднання півострова до РФ не визнають Україна і більшість країн світу. Наразі між материковою Україною і Кримом діє контрольно-пропускний режим, а Київ де-факто не контролює півострова.

Відразу після окупації Криму Росія розпочала збройну агресію на сході України. Бойові дії тривають між Збройними силами України з одного боку та російською армією і підтримуваними Росією бойовиками, які контролюють частину Донецької та Луганської областей, – з іншого. Офіційно РФ не визнає свого вторгнення в Україну, незважаючи на надані Україною факти і докази. За даними ООН, за час конфлікту загинуло приблизно 13 тис. людей.

"Північний потік – 2" має зв'язати Росію з Німеччиною дном Балтійського моря. Протяжність маршруту – понад 1200 км. Будівництво газогону розпочали 2018 року. Із кінця 2019 року проєкт і компанії, що беруть участь у ньому, перебувають під американськими санкціями, які неодноразово розширювали. Будівництво заморожували 2019 року, коли було добудовано 93% газогону, за рік, у грудні 2020 року, будівництво відновили. У лютому 2021 року в "Газпромі" заявляли, що мають намір ввести "Північний потік – 2" в експлуатацію цьогоріч.

Вартість проєкту "Північний потік – 2" – €9,9 млрд, його фінансують російський "Газпром" і п'ять європейських компаній: англо-нідерландська Shell, німецькі Wintershall і Uniper, французька Engie і австрійська OMV.

Уряди США, України, Польщі, Угорщини, Молдови, Румунії, Чехії, Словаччини, Латвії, Литви й Естонії вважають "Північний потік – 2" загрозою для енергетичної безпеки Європи.