"Плівки Медведчука – Суркова". Контракти із РФ про постачання електроенергії до Криму визнавали півострів російським

У тексті контракту, який обговорюють Сурков і Медведчук (на фото), згадували таку адміністративну одиницю, як "Кримський федеральний округ"
Фото: EPA

Контракт, який нібито обговорюють у телефонній розмові колишній помічник президента Росії Владислав Сурков і голова політради "Опозиційної платформи – За життя" Віктор Медведчук, міг поставити крапку в боротьбі України за повернення Криму, юридично закріпивши його як територію Росії. Про це свідчать матеріали службового розслідування, проведеного у 2015 році.

Контракти на нібито постачання російської електроенергії в окупований Росією Крим, про які йдеться в записах телефонної розмови народного депутата від "Опозиційної платформи – За життя", кума президента РФ Віктора Медведчука і колишнього помічника президента Росії Владислава Суркова, було реалізовано за участю найвищих посадових осіб України.

Про це пише 19 березня "Цензор.НЕТ", посилаючись на документи службового розслідування, проведеного у 2015 році.

У їхній підготовці брало участь керівництво Міністерства енергетики та вугільної промисловості. Вочевидь, призначене за розпорядженням тодішнього прем'єр-міністра України Арсенія Яценюка розслідування зупинило реалізацію плану і виявило в діяльності посадових осіб ознаки державної зради, фінансування тероризму, підроблення документів, зловживання службовим становищем та інших злочинів, зазначає видання.

Службове розслідування встановило, що підписання контракту Україною означало фактичне визнання Криму територією РФ через визнання правосуб'єктності створеного окупантами підприємства. У тексті контракту згадано таку адміністративну одиницю, як "Кримський федеральний округ".

За результатами службового розслідування Яценюк вимагав звільнення тодішнього міністра енергетики та вугільної промисловості Володимира Демчишина.

Матеріали розслідування скерували до Генеральної прокуратури, тодішній генпрокурор України Віктор Шокін повідомив про відкриття кримінального провадження, про це свідчить документ, яким володіє "Цензор.НЕТ". Однак, незважаючи на встановлення ознак державної зради, невідомо про жодні результати розслідування прокуратури.

25 лютого 2021 року видання "Цензор.НЕТ" опублікувало аудіозапис нібито розмови Медведчука і Суркова, які обговорюють постачання електроенергії в захоплений Крим та обмін полоненими на Донбасі. За даними видання, розмову датовано 2014 роком.

Голос людини на запису, що схожий на голос Суркова, називає проросійських терористів на Донбасі "ці наші там підопічні" й обіцяє допомогти з обміном, а його співрозмовник заявляє, що займатися питаннями звільнення полонених йому запропонував нардеп від "Євросолідарності", тодішній президент України Петро Порошенко. У СБУ заявили, що вивчають ці записи.

Сам Медведчук підтвердив, що у 2014 році обговорював ці теми з російською владою і що голос людини на запису схожий на його голос, але сказав, що чи була ця конкретна розмова, "не пам'ятає і стверджувати не може".