Політолог Таран висунув версію, чому Венедіктова не робить до Ради подання на притягнення Козака до кримінальної відповідальності

Віктор Таран: Правда це чи ні – важко сказати. Але ГПУ нічого не робить, щоб розпочати кримінальне переслідування Козака

Фото: uacrisis.org
Генеральна прокурорка України Ірина Венедіктова, можливо, має персональні стосунки і "пакт про ненапад" із головою політради партії "Опозиційна платформа – За життя" Віктором Медведчуком і тому не порушує питання про кримінальну відповідальність нардепа від цієї політсили Тараса Козака, заявив політолог Віктор Таран.

Генеральна прокурорка України Ірина Венедіктова не розпочинає кримінального переслідування нардепа від "Опозиційної платформи – За життя" Тараса Козака, проти якого в Україні запроваджено санкції, тому що, імовірно, у неї на це є особистий мотив. Про це політолог Віктор Таран написав у своєму Facebook.

2 лютого президент України Володимир Зеленський ввів у дію рішення Ради нацбезпеки та оборони про санкції стосовно Козака і належних йому телеканалів "112 Україна", ZIK, NewsOne. Санкції проти Козака і пов'язаних із ним юридичних осіб запровадили після розслідування спецслужб, під час якого встановили схеми постачання вугілля з окупованих територій України. Зеленський 2019 року заявляв, що Козак і голова політради ОПЗЖ Віктор Медведчук – це "одна історія" в контексті володіння українськими телеканалами.

"Пам'ятаєте, писав, що для мене головним індикатором серйозності боротьби Зеленського з Медведчуком стане внесення генпрокуроршою до парламенту подання на притягнення Козака до кримінальної відповідальності? Так от. Пройшов тиждень, а подання немає. Чому? Не знаю", – зазначив політолог.

Таран висловив припущення, що у Венедіктової і Медведчука є "пакт про ненапад".

"Ключова [причина] – подання заблоковане Венедіктовою, яка нібито має персональні стосунки і домовленості з Медведчуком. Кажуть, декілька місяців тому вони підписали пакт про ненапад. У рамках пакту "Медведчук – Венедіктова" остання не чіпає нікого з ОПЗЖ, а ті ні за яких обставин не дають голоси за її гіпотетичну відставку. Правда це чи ні – важко сказати. Але ми точно можемо констатувати, що після голосних заяв усіх силовиків і президента, що доказів достатньо, ГПУ нічого не робить для того, щоб розпочати кримінальне переслідування Козака", – заявив він.

Експерт заявив, що хоче почути офіційну відповідь Венедіктової на запитання, "де подання на Козака".

Санкції проти Козака і пов'язаних із ним юридичних осіб передбачають позбавлення ліцензій "112 Україна", ZIK і NewsOne, їм наказано припинити мовлення, усю легальну діяльність медіакомпаній припиняють строком на п'ять років. Провайдери відразу ж почали блокувати телеканали, а 3 лютого Міністерство культури та інформаційної політики України надіслало офіційний запит у YouTube про закриття їхніх акаунтів.