Політолог Золотарьов про справу Труханова: Спокуса у влади "покласти" мерів під себе напередодні виборів дуже велика

Андрій Золотарьов: Долю майбутніх виборів будуть вирішувати на півдні України
Скріншот: GolosTV UA / YouTube

Найчастіше мери великих міст впливовіші у своїх регіонах, ніж губернатори, тому перед виборами влада хоче від них запевнень у лояльності, заявив політолог, керівник центру "Третій сектор" Андрій Золотарьов, коментуючи справу міського голови Одеси Геннадія Труханова.

Суд над мером Одеси Геннадієм Трухановим є суто політичним, заявив у коментарі виданню "Апостроф" політолог, керівник центру "Третій сектор" Андрій Золотарьов.

Він зазначив, що "образ Труханова як злісного корупціонера створювали більше ніж рік", і, за його даними, в інформаційну кампанію "було вкладено чимало коштів".

"Нагадаю, регіоналізація України – це доконаний факт. Рейтинг мерів великих міст досить високий. Для порівняння: рейтинг довіри жителів меру Харкова Геннадію Кернесу – 60%, такий самий рейтинг у мера Одеси Труханова. Найчастіше мери великих міст впливовіші у своїх регіонах, ніж губернатори. Спокуса у влади "покласти" мерів під себе напередодні виборів дуже велика, щоб контролювати український політикум повністю", – цитує видання політолога.

Експерт нагадав, що проблеми виникли й у мерів Херсона та Миколаєва.

"Долю майбутніх виборів будуть вирішувати на півдні України. І це вже зрозуміло. Сільська місцевість півдня країни підтримує БЮТ, а в місті уподобання населення розподілено між Опоблоком і "За життя", тому чинна влада, природно, хоче запевнень, і не просто запевнень, у лояльності від мерів великих міст", – вважає Золотарьов.

Він упевнений, що Національне антикорупційне бюро України та Спеціалізована антикорупційна прокуратура допускають юридичні проколи, тому що діють за політичними мотивами.

"Ці органи діють не тільки у справі Труханова, але і в інших справах однотипно: обирають мішень, створюють громадську думку, розпалюють ситуацію навколо цієї персони, а потім... як вийде. Вони працюють за принципом: мета – ніщо, процес – усе! Обурливі юридичні проколи. Сумнівні засоби, як кажуть, дають і сумнівні результати", – зазначив Золотарьов.

14 лютого 2018 року Труханов прилетів рейсом із Варшави в київський аеропорт Бориспіль, де його затримали прикордонники і передали детективам Національного антикорупційного бюро України. Правоохоронці також вручили Труханову повідомлення про підозру. Крім того, було затримано заступника мера Одеси Павла Вугельмана.

За версією слідства, вони причетні до схеми із завдавання збитків місцевому бюджету Одеси. У вересні 2016 року Одеська міськрада придбала будівлю заводу "Краян" за 185 млн грн у приватної структури, яка на початку 2016 року купила його на аукціоні, організованому ліквідатором підприємства, за 11,5 млн грн. Одержані від міської влади кошти фірма-продавець спробувала перерахувати компанії з ознаками фіктивності, стверджують у НАБУ.

Прокуратура клопотала про тримання мера Одеси під вартою із заставою в розмірі 50 млн грн, однак 15 лютого суд відпустив Труханова на поруки народного депутата від Блоку Петра Порошенка Дмитра Голубова. Суд також відпустив на поруки Вугельмана. САП оскаржила це рішення, Солом'янський районний суд столиці після сьогоднішньої бійки під будівлею переніс розгляд справи на 27 лютого.