Політолог Сонюк: Погані новини для Шмигаля. СБУ і НАБУ провели обшуки в його ставленика – в.о. голови Держмитслужби Звягінцева

СБУ і НАБУ "взялися" не тільки і не стільки за Звягінцева, скільки за самого прем'єр-міністра Шмигаля, вважає політолог
Фото: kmu.gov.ua

Одразу двоє чиновників, які пов'язані стосунками із прем'єр-міністром Денисом Шмигалем, опинилися під підозрою в корупції, і це може означати загрозу для самого глави уряду, пише у блозі на "Цензор.НЕТ" журналіст і політолог Володимир Сонюк.

"Дуже погані новини для Дениса Шмигаля: СБУ і НАБУ провели обшуки в його ставленика – в.о. голови Держмитслужби Сергія Звягінцева у справі про вимагання "данини" із призначення керівників регіональних митниць. І ЗМІ не раз повідомляли, що Звягінцев – людина прем'єра, який активно розставляв своїх людей на митницю. У контексті справи СБУ і НАБУ все виглядає так, що служба і бюро взялися не тільки і не стільки за "фунта" Звягінцева, скільки за його "дах" – прем'єр-міністра Шмигаля", – написав експерт.

Він припустив, що "свавілля прем'єра вже дістало всіх", включно з антикорупційними структурами, силовим блоком і Офісом президента.

"До речі, ще один обвинувачений у корупції чиновник – заступник міністра інфраструктури Василь Лозинський – також у матеріалах слідства згадував, що має "все узгодити нагорі", тобто безпосередньо у прем'єра. Нагадаю, що друг Шмигаля Лозинський обвинувачується в отриманні хабаря за закупівлю генераторів за завищеною ціною. Поки вся країна готується до апокаліпсису взимку", – заявив Сонюк.

Контекст:

Про те, що у Звягінцева 4 липня відбулися обшуки у справі щодо спроби підкупу керівництва Державної митної служби, писали з посиланням на свої джерела у правоохоронних органах "Українські новини". Чиновник став виконувачем обов'язків голови Державної митної служби з 1 лютого 2023 року, коли попереднє керівництво звільнили.

Лозинського затримали в січні 2023 року, писало агентство "РБК-Україна". Його обвинувачують в отриманні хабаря на суму $400 тис. за сприяння закупівлям котелень для одного з держпідприємств за завищеними цінами, повідомляли у Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі.