Політолог Загородній: Від простою Сахалінського родовища Україна втрачає щомісяця 1 млрд грн

Інтриги колишніх власників родовища не мають впливати на видобування газу, вважає Тарас Загородній
Фото: UNB - Укрнафтобуріння / Facebook

8 серпня Вищий антикорупційний суд розгляне рішення про скасування арешту корпоративних прав найбільшого в Україні Сахалінського родовища. Керівний партнер Національної антикризової групи Тарас Загородній заявив у своєму Facebook, що коли у країні є дефіцит газу, справа проти колишніх власників родовища за незаконну приватизацію має йти окремо від справи про спецдозвіл, щоб видобування тривало.

"На моє переконання, воно має працювати. Адже від простою родовища держава втрачає щомісяця 1 млрд грн. Сахалінське родовище – найбільше в Україні. Воно має приблизно 15 млрд м&³2; газу. Якщо перевести у гроші, то це орієнтовно 1 млрд грн прибутку щомісяця. Зрозуміло, що під час війни ці кошти вкрай потрібні в бюджеті країни, але колишні власники родовища намагаються через суд повернути його. Що вже призвело до судової тяганини", – повідомив експерт.

Він нагадав, що у квітні 2023 року ВАКС заарештував майнові права на родовище. ДБР та СБУ вважають, що родовище було приватизовано незаконно і держава фактично втратила контроль над ним. Адвокати колишніх власників оскаржили це рішення, але суд повторно заарештував і передав майнові права АРМА.

"Усі компанії, які судяться, за даними ЗМІ, афілійовані з російським олігархом Павлом Фуксом. Колишні власники змогли добитися анулювання спецдозволу "Укрнафтобуріння" на Сахалінське нафтогазоконденсатне родовище. Це призвело до того, що з 1 грудня 2023 року видобуток газу державною компанією припинений. "Укрнафтобуріння" повідомляє, що щомісяця держава від такого рішення втрачає 47,3 млн м&³3; газу і 5229 тонн конденсату", – зазначив Загородній.

6 серпня 2024 року Шостий апеляційний адміністративний суд скасував рішення про анулювання спецдозволу, але колишні власники подали заяву до ВАКС, і тепер цю справу слухатимуть 8 серпня.

"У всій цій історії мене найбільше хвилює те, що у країні дефіцит газу, а найбільше родовище простоює. У цьому випадку справа проти колишніх власників родовища за незаконну приватизацію має йти окремо від справи про спецдозвіл. Підприємство вже націоналізоване, воно знаходиться в управлінні АРМА та має працювати. Є менеджмент "Укрнафтобуріння", який показує ефективність своєї роботи. Потрібно дати компанії можливість працювати на Сахалінському родовищі. Вважаю, що інтриги колишніх власників родовища не мають впливати на видобуток газу. Маю надію, що суд також притримується такої позиції", – резюмував політолог.

Контекст:

У квітні 2023 року за клопотанням правоохоронців суд заарештував активи "Укрнафтобуріння", а також ТОВ "Сахалінське", "Сіріус-1" та "Іст Юроуп Петролеум".

Офіс генпрокурора повідомляв, що обшуки у цій справі також проводили вдома і в офісі "російського олігарха". Агентство "РБК-Україна" з посиланням на джерела писало, що йдеться про бізнесмена Павла Фукса, проти якого Рада національної безпеки і оборони у 2021 році ввела санкції.