Багаторічний партнер "Газпрому" планує видобувати газ у Полтавській області – ексдиректор ДП "Полтаванафтогазгеологія"

Автор закликав СБУ перевірити законність діяльності компанії та зв'язки її бенефіціарів із російськими державними структурами
Фото: bastion.tv

У Полтавській області компанія ТОВ "Горизонти" проводить роботи з пошуку газу. Ця компанія на 20% належить сім'ї бізнесменів Козицьких із Західної України, а на 80% – чеському підприємцю Карелу Комареку, який із 2013 року в партнерстві з "Газпромом" володіє газосховищем у Чехії. Про це написав у своїй статті на сайті ZN.UA ексдиректор ДП "Полтаванафтогазгеологія" Геннадій Сікалов.

Комарек, засновник інвестиційної групи KKCG, ще 2006 року через одну зі своїх компаній – MND – заявив про намір разом із російським "Газпромом" побудувати підземне газосховище в Чехії, підкреслив автор. Це, на його думку, мало стати обміном на дозвіл участі в нафтовидобуванні в Росії в партнерстві з "Газпромом".

"Спочатку ідея не була реалізована. Якраз до часів "газової війни" між РФ та Україною взимку 2008–2009 років. Тоді росіянами було ухвалено стратегічне рішення – будувати інфраструктуру в обхід газотранспортної системи України. "Газпром" тоді почав публічно оголошувати про наміри поетапно відмовитися від використання української ГТС. Саме одним з елементів цієї альтернативи стали запропоновані Комареком нові газосховища на території Чехії. Тож, як на мене, є очевидним, що пан Комарек – давній, системний і, так би мовити, ідейний ворог української енергетики й союзник Кремля", – ідеться в тексті.

2013 року MND і "Газпром" офіційно уклали угоду про будівництво підземного сховища газу в чеському Дамброжице, воно – найсучасніше в Чехії й становить 12% від загальної місткості ПСГ країни, зазначив Сікалов. 2008 року для управління проєктом створили чеську компанію Moravia Gas Storage a.s., у якій до 2024 року "Газпрому" належало більше ніж 50% власності, а решта – MND a.s. Комарека.

Сховище будували протягом 2014–2016 років, коли Росія вже анексувала Крим і окупувала частину Донбасу. Ексдиректор ДП "Полтаванафтогазгеологія" зазначив, що з 2013 року на керівних посадах і в наглядовій раді компанії Комарека працювали росіяни, які належать до близького кола президента країни-агресора РФ Володимира Путіна й мають біографії "колишніх" офіцерів ГРУ, КДБ і ФСБ. Зокрема, Сергій Трегуб, за даними розслідування "Проект Медиа" є ексрезидентом ГРУ в Сирії, а Олександр Медведєв – кавалером медалі "За освобождение Севастополя и Крыма".

Навесні 2024 року Moravia Gas Storage a.s. ухвалила рішення про додаткову емісію акцій, унаслідок якої частка Комарека зросла до 97%, а частка "Газпрому" скоротилася до 3%. На думку автора статті, це сталося не через засудження російської агресії, а через ухвалення 10-го пакету санкцій ЄС, який заборонив використання газових родовищ, якщо серед акціонерів є громадяни РФ.

Автор закликав СБУ перевірити законність діяльності компанії та зв'язки її бенефіціарів із російськими державними структурами.