Зеленський заявив, що Україна до кінця року збудує до 1 ГВт газової маневрової генерації. У реальності це неможливо

Володимир Зеленський на конференції Ukraine Recovery Conference заявив, що Україна до кінця року збудує до 1 ГВт газової маневрової генерації. І ще 4 ГВт у найближчі роки.

У реальності це неможливо. Газова генерація не будується протягом шести місяців з моменту заяви. Знайти турбіни, визначити місце встановлення, зробити проєкт, підключити, навчити команди, як ними управляти, – у найкращих умовах займає рік. В Україні умови не найкращі: турбіни, які привезли минулого року, так досі й не запустили.

Збудувати 4 ГВт також нереально – на світовому ринку немає стільки виробників обладнання. І недоцільно. Усе, що можна зробити, – збудувати фундаменти. Замість справжніх проєктів децентралізованої генерації, які складаються з міксу технологій: батареї, вітер, газ, біомаса…

Міністр енергетики не міг не знати, що дає президентові неправдиву інформацію. Наші міжнародні партнери знають, що заявлене неможливо. Чому міністр підготував тези, які вдарять по іміджу держави й Зеленського вже в грудні – загадка.

Джерело: Lana Zerkal / Facebook

Опубліковано з особистого дозволу автора