Підвищений тариф на світло дасть "Енергоатому" й "Укргідроенерго" гроші на ремонти – Шмигаль

Денис Шмигаль: Сплачені податки будуть переведені у фонд підтримки, у фонд субсидій, спеціальний рахунок для виплати субсидій людям
Фото: Кабінет Міністрів України / Facebook

Підвищення тарифів на електроенергію для населення дасть змогу державним компаніям "Енергоатом" і "Укргідроенерго" отримати додаткові кошти для проведення ремонтних робіт і збільшення податкових відрахувань. Про це повідомив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль в ефірі національного телемарафону, писав "Укрінформ".

"Навіть це підняття не покрило ринкову вартість. Ринкова вартість електроенергії коливається сьогодні в районі 7–8 грн. Ми встановили тариф 4,32 грн, виходячи з найдешевшої собівартості "Енергоатому" й "Укргідроенерго". Це дві державні компанії", – сказав він.

Прем'єр-міністр наголосив, що нинішній тариф на електроенергію є найнижчою можливою собівартістю, яку можна запропонувати населенню. Він зазначив, що завдяки тому, що тариф тепер покриває собівартість електроенергії, державні компанії "Енергоатом" і "Укргідроенерго" зможуть отримати необхідні кошти для проведення ремонтних робіт і збільшити свої податкові відрахування до бюджету.

"Що дає покриття собівартості? Це дає накопичення коштів, сплати більше податків у бюджет двома державними компаніями. Це дає можливість їм ремонтуватися. Сплачені податки будуть переведені у фонд підтримки, у фонд субсидій, спеціальний рахунок для виплати субсидій людям", – підкреслив Шмигаль.

Він зазначив, що навіть в умовах війни люди, які не можуть самостійно сплачувати за електроенергію, і далі отримують субсидії.

Контекст:

31 травня уряд України ухвалив рішення щодо підвищення тарифу на електроенергію для населення до 4,32 грн/кВт-год із 1 червня до 30 квітня 2025 року. Отже, Кабмін підвищив тариф для побутових споживачів на 63% – до цього (із 1 червня 2023 року) в Україні діяв тариф на рівні 2,64 грн/кВт-год.

У Міненерго заявляли, що підвищення тарифу на електроенергію для населення було потрібне для відновлення пошкодженої росіянами державної генерації. Водночас у відомстві зазначили, що ринкова вартість електроенергії становить 7,5 грн/кВт-год.