Завдяки підвищенню тарифу на світло "Енергоатом" та "Укргідроенерго" отримають додатково 50 млрд грн у 2024 році – журналіст

Підвищення тарифу принесе трохи менше ніж 50 млрд грн на рік
Фото: depositphotos.com

Завдяки підвищенню тарифу на електроенергію для населення державні "Енергоатом" та "Укргідроенерго" отримають додатково 50 млрд грн у 2024 році. Про це йдеться в матеріалі керівника ділової редакції  LIGA.net Сергія Головньова.

Зазначено, що основний тягар фінансування пільгового тарифу на електроенергію для населення несе "Енергоатом". Відповідно, підвищення тарифу дасть змогу компанії витрачати менше грошей на компенсацію ПСО, а отже, збільшить його прибуток.

"Підвищення тарифу принесе трохи менш як 50 млрд грн на рік, які акумулює переважно "Енергоатом" і значно менше – "Укргідроенерго", – зазначив журналіст.

Автор пояснює, що ці гроші "Укргідроенерго" спрямує на відновлення своїх пошкоджених гідроелектростанцій, тоді як "Енергоатом" використає їх для будівництва нових енергоблоків АЕС.

Контекст:

31 травня уряд України ухвалив рішення про підвищення тарифу на електроенергію для населення до 4,32 грн/кВт-год із 1 червня до 30 квітня 2025 року. Отже, Кабмін підвищив тариф для побутових споживачів на 63% – до цього (із 1 червня 2023 року) в Україні діяв тариф на рівні 2,64 грн/кВт-год.

Російські окупанти навесні посилили повітряні атаки на енергосистему України. Прем'єр-міністр Денис Шмигаль на початку квітня повідомив, що 80% теплової генерації України зруйновано.

Заступниця міністра енергетики Світлана Гринчук зазначила, що підвищення тарифу на електроенергію для населення було потрібно для відновлення пошкодженої росіянами державної генерації.