Створення запасу енергетичного обладнання може потребувати підвищення тарифу на світло до понад 5 грн/кВт-год – експерт

Вартість електроенергії для населення можуть підняти вже із червня до 5 грн/кВт-год
Фото: depositphotos.com

Для створення запасу обладнання і відновлення пошкоджених енергетичних об'єктів до опалювального сезону в Україні, ймовірно, доведеться підняти тариф на електроенергію для населення до понад 5 грн/кВт-год. Про це заявив в ефірі "24 каналу" енергетичний експерт, директор спеціальних проєктів НТЦ "Психея" Геннадій Рябцев.

"Для цього ж потрібно і підвищити ціни на електричну енергію для населення. Тобто тут уже варто припинити займатися популізмом, тому що на кону вже сама наявність електричної енергії", – сказав він.

За його оцінкою, приблизно 10% від необхідного обладнання можуть надати західні партнери, а решту треба купувати.

"Це підвищення цін, скоріше за все, воно буде там 3,5–4,5 грн/кВт-год. Ні, про 3,50 мова не йде, мова йде про 4,50 і більше, дехто каже, що без 5+ грн/кВт-год не обійтися", – вважає Рябцев.

Окрім того, необхідно вирішити проблему боргів в енергетиці, додав він.

"Тому що там сотня мільярдів різних боргів гривневих, і це не дозволяє створювати певний запас, певний обсяг обігових коштів для того, щоб можна було їх виділяти на відповідне обладнання", – зазначив експерт. 

Вартість електроенергії для населення можуть підняти вже із червня до 5 грн/кВт-год – із метою залучення коштів для будівництва нових генерувальних потужностей. Про це заявив народний депутат Сергій Нагорняк, який є членом профільного комітету Верховної Ради з питань енергетики та житлово-комунальних послуг, писало видання ZN.UA.