Зеленський обговорив із Туском ситуацію в Харкові та протидію ударам РФ по газовій інфраструктурі на заході України

За підсумками розмови Зеленський і Туск доручили командам невідкладно розпочати роботу над текстом двосторонньої безпекової угоди
Фото: president.gov.ua (архів)

Президент України Володимир Зеленський 16 травня провів телефонну розмову із прем'єр-міністром Польщі Дональдом Туском. Про це глава Української держави поінформував в Х.

Зеленський зазначив, що розповів Туску про поїздку в Харків і ситуацію на місці, зокрема про нагальну потребу України в ППО для захисту Харкова й інших регіонів.

"Одна із цілей РФ зараз – газова інфраструктура на заході України. Успіх Росії там поставить під удар енергетичну безпеку Європи. Ми маємо спільно знайти спосіб, як цьому протидіяти", – написав президент.

За словами Зеленського, за підсумками розмови вони з Туском доручили командам невідкладно розпочати роботу над текстом двосторонньої безпекової угоди.

"Між історичними партнерами вона має бути максимально амбітна", – наголосив президент.

Як вказали в канцелярії прем'єра Польщі в Х, розмова Туска із Зеленським тривала майже годину.

"Президент зателефонував, щоб розповісти про ситуацію в Харкові, де сьогодні вранці зустрівся з командувачами військ, які обороняють місто. Розмова також торкнулася останніх подій у регіоні й майбутнього саміту НАТО", – ідеться в повідомленні.

Контекст:

Зеленський 16 травня в Харкові провів засідання ставки верховного головнокомандувача. Про ситуацію з новим наступом РФ на півночі області, який розпочався вранці 10 травня, доповідали, зокрема, головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський, начальник ГУР МО Кирило Буданов і голова СБУ Василь Малюк. За підсумками ставки Зеленський наголосив, що "напрямок залишається вкрай складним".

В інтерв'ю ABC News під час візиту до Харкова Зеленський заявив, що РФ не зможе окупувати місто, якщо в Україні будуть додаткові дві системи Patriot.