Полторак заявив, що може вийти на пенсію, щоб стати цивільним міністром оборони

Полторак може вийти на пенсію
Фото: mil.gov.ua

Глава українського оборонного відомства Степан Полторак зазначив, що норму про призначення в Україні цивільного міністра оборони передбачено у Стратегічному оборонному бюлетені.

Глава оборонного відомства України Степан Полторак не відкидає виходу на пенсію для призначення його цивільним міністром оборони, повідомляє агентство "Українські новини".

"Кінець 2018 року – має бути цивільний міністр. Хто він: або я піду на пенсію і буду цивільним міністром, або хтось інший. Це залежить точно не від мене", – сказав він 18 грудня журналістам.

Полторак зазначив, що норму про призначення в Україні цивільного міністра оборони передбачено у Стратегічному оборонному бюлетені.

Цей документ було введено в дію указом президента України Петра Порошенка у травні 2016 року. Глава держави тоді назвав бюлетень “доленосною програмою реформ сектора безпеки“. Він, зазначав Порошенко, “повністю перебудовує ЗСУ, СБУ, інші силові підрозділи і запроваджує абсолютно нові умови підготовки сержантського складу“.

18 грудня голова представництва НАТО Александер Вінніков нагадав, що, згідно з бюлетенем, у 2018 році Україна має призначити цивільного міністра оборони, ухвалити концепцію реформування СБУ та закон про національну безпеку.

Україна активізувала співпрацю з НАТО у 2014 році на тлі анексії Криму Росією і початку російської агресії на Донбасі. Наприкінці 2014-го Верховна Рада ухвалила закон, який передбачає відмову України від політики “позаблоковості“. У червні 2017 року парламент підтримав закон, що закріплює намір України вступити в НАТО.

Порошенко заявляв, що рішення про вступ України в Альянс ухвалюватимуть на референдумі.