Порошенко та Меркель домовилися провести тристоронні телефонні переговори для активізації мінського процесу

Меркель знову висловила підтримку Україні
Фото: president.gov.ua

Президент України Петро Порошенко і федеральний канцлер Німеччини Ангела Меркель домовилися під час саміту Європейської народної партії на Мальті про активізацію мінського процесу і проведення телефонних переговорів у тристоронньому форматі.

Найближчим часом для активізації мінського процесу відбудуться телефонні тристоронні переговори між лідерами України, Німеччини та Франції. Про це президент України Петро Порошенко і федеральний канцлер Німеччини Ангела Меркель домовилися під час саміту Європейської народної партії (ЄНП) на Мальті, повідомила прес-служба глави української держави.

Прес-секретар президента України Святослав Цеголко у Twitter також повідомив, що під час свого виступу на з'їзді ЄНП Меркель нагадала про непорушність принципів збереження територіальної цілісності в Європі, зокрема в Україні.

Переговори щодо врегулювання конфлікту на Донбасі проводяться в тристоронній контактній групі в Мінську (у складі представників України, Росії та ОБСЄ), а також у нормандському форматі – за участю представників України, Франції, Німеччини та Росії.

Остання зустріч в нормандському форматі – на рівні політичних радників – відбулася 24 березня 2017 року в Парижі. Росія на ній не була присутня.

Глави держав нормандського формату зустрічалися востаннє 19 жовтня 2016 року в Берліні. Сторони домовилися затвердити основу дорожньої карти щодо реалізації Мінських угод.

29 березня 2017 року тристороння контактна група мінських переговорів погодила режим припинення вогню на Донбасі, який набуде чинності 1 квітня.

Порошенко повідомив, що дав доручення про припинення з 1 квітня вогню в зоні антитерористичної операції Генеральному штабу Збройних сил України та Міністерству оборони.

Збройний конфлікт на сході України почався у квітні 2014 року. Бойові дії відбуваються між Збройними силами України та проросійськими бойовиками, які контролюють частину Донецької і Луганської областей.

Перші Мінські угоди були укладені у вересні 2014 року. Вони передбачали цілковите припинення вогню, звільнення незаконно утримуваних осіб, а також відновлення контролю над українсько-російським кордоном. Жодна з цих умов досі не виконана.