Порошенко подав позов проти Зеленського та Bihus.info. Він вимагає повністю оприлюднити "плівки Медведчука"

Захист Порошенка впевнений, що плівки Bihus.info – це атака на п'ятого президента
Фото: EPA

Адвокати п'ятого президента України, лідера партії "Європейська солідарність" Петра Порошенка подали позов від його імені до чинного глави держави Володимира Зеленського та громадської організації "Том 14" – редакції Bihus.info. Про це один із захисників Порошенка Ігор Головань повідомив у Facebook.

Адвокат запевняє, що до так званих "плівок Медведчука", опублікованих Bihus.info, причетний Офіс президента, а публікація цих записів – це атака не на співголову партії "Опозиційна платформа – За життя" Віктора Медведчука, а на Порошенка.

Також Головань упевнений, що команда журналіста Дениса Бігуса опублікувала не всі записи. Зараз на YouTube-каналі Bihus.info оприлюднено три плівки загальною тривалістю 36 годин.

"Замість публікації записів у тому вигляді, які Бігус і команда отримали від свого джерела... Bihus.info підсунуло суспільству три чергові відосики з монтованим-перемонтованим аудіо. І з хронометражем намагаються нас надурити. Спочатку Бігус бовкнув, що має шість годин записів. Потім виправився, мовляв, не шість, а 36... Але навіть 36 годин ніяк не відповідають зітханням Бігуса типу: “Уся редакція вже який тиждень сидить і прослуховує записи", – говорить юрист.

Контекст:

Журналісти проєкту Bihus.info опублікували чотири фрагменти плівок, де фігурує нібито Медведчук. У першій частині записів розмов, опублікованій 17 травня, лідер бойовиків "ЛНР" погрожував знищити колону бронетехніки України, якщо її просування не зупинять. Медведчук у відповідь повідомив йому, що Порошенко, який на той момент обіймав посаду президента України, передзвонив і "сказав, що дав команду повернути колону на Ізварине".

Друга частина плівок, оприлюднена 24 травня, пояснює історію отримання Медведчуком української частини нафтопродуктопроводу "Самара – Західний напрямок".

31 травня з'явилася третя частина. У ній Медведчук обговорює з Кремлем постачання в Україну вугілля з окупованих територій.

8 червня оприлюднили четверту й фінальну частину матеріалів – про обмін полоненими, переговори щодо газу й електрики. Журналісти Bihus.info дійшли висновку, що обмін полоненого українця Андрія Гречанова гальмували, щоб зробити гарну картинку для Порошенка.