Порошенко заявив про намір провести референдум про вступ до НАТО

Порошенко заявив, якщо українці проголосують за вступ до НАТО, він зробить усе, щоб цього домогтися
Фото: ЕРА

Чотири роки тому за вступ у Північноатлантичний альянс висловлювалися лише 16 % громадян, а зараз інтеграцію в НАТО підтримують 54 % українців, заявив президент України Петро Порошенко.

Президент України Петро Порошенко має намір провести в країні референдум про вступ до НАТО. Про це він заявив в інтерв'ю німецькому виданню Berliner Morgenpost.

Глава держави підкреслив, що йому важливе ставлення до НАТО українців.

За словами Порошенка, чотири роки тому за вступ у Північноатлантичний альянс висловлювалися лише 16 % громадян, а зараз інтеграцію в НАТО підтримують 54 % українців.

Президент додав, що "керується думкою свого народу" і тому проведе референдум про вступ до блоку. Якщо українці проголосують "за", Порошенко обіцяє зробити все можливе, щоб домогтися членства в Альянсі.

Україна активізувала співпрацю з НАТО в 2014 році на тлі анексії Криму Росією і збройного конфлікту на Донбасі. У кінці 2014 року Верховна Рада прийняла закон, який передбачає відмову України від здійснення політики "позаблоковості".

Згідно з новою Військовою доктриною України, прийнятою в 2015 році, поглиблення співробітництва з НАТО та досягнення до 2020 року повної сумісності Збройних сил України з арміями країн-членів НАТО є пріоритетним завданням. 

У щорічному посланні до Верховної Ради в 2016 році президент заявив, що вступ до НАТО є стратегічною метою держави.