Портников: Для України п'ятий Путін набагато небезпечніший за четвертого

Портников: П'ятий Путін буде Путіним компромісу та збереження особистості
Фото: Vitaly Portnikov / Facebook

П'ятий Володимир Путін зробить усе можливе для руйнування консолідації України, яка побачила, що "Росія не брат, а ворог", зазначив політичний оглядач Віталій Портников.

Зараз президент РФ Володимир Путін перетворюється на "п'ятого Путіна", який буде політиком "компромісу й збереження особистості". Про це в колонці для "Еспресо" заявив політичний оглядач Віталій Портников.

На його думку, перший Путін був у 19992003 роках ("учився влади"), другий – у 20032008 роках ("утверджувався при владі"), третій – у 20082012 роках (прем'єр-міністр Путін "зайнятий збереженням влади"), четвертий – після повернення на президентську посаду ("Путін реваншу").

"П'ятий Путін буде Путіним компромісу й збереження особистості, Путіним домовленостей на зовнішній арені та цементування влади всередині країни. Перші ескізи цього Путіна ми побачили в реакції на Олімпіаду, від участі в якій Росія усунена. Те, що Путін виступив за участь російських спортсменів під нейтральним прапором, – це підхід не четвертого, а п'ятого Путіна", – уважає Портников.

Він зазначив, що зміну тональності президента РФ буде відчутно не тільки в підходах до Олімпіади, але й у підходах до української кризи, Сирії та КНДР.

"Для України – як це парадоксально прозвучить – п'ятий Путін набагато небезпечніший за четвертого. З таким Путіним Заходу буде домовитися набагато простіше, ніж з попереднім. Тим більше, що прихильників такої домовленості і в західному істеблішменті чимало. Але не варто думати, що п'ятий Путін раптом стане доброзичливцем України. Ні, він буде намагатися домовитися про нас без нас, намагатися повернути свій вплив в нашій країні за допомогою дипломатичних пасток, агентів впливу, диверсій і пропаганди", – пише оглядач.

За його словами, "це більш небезпечно, ніж відкрита війна".

"Четвертий Путін змусив Україну побачити, що Росія не брат, а ворог, і консолідуватися в боротьбі з цим ворогом. П'ятий Путін зробить усе можливе для руйнування цієї консолідації", – уважає Портников.