Портников заявив, що після введення миротворців Донбас стане "чудовим місцем для збагачення величезної кількості людей"

Портников: Якщо є якийсь транспорт, якого ніхто не перевіряє, на ньому провозять контрабанду
Фото: NEOpress / Facebook

Росіяни та українці почнуть заробляти на контрабанді після передання окупованого Донбасу під контроль тимчасової міжнародної адміністрації ООН, вважає політичний оглядач Віталій Портников.

У разі передання окупованого Донбасу під контроль тимчасової міжнародної адміністрації ООН там буде процвітати контрабанда. Таку думку висловив політичний оглядач Віталій Портников у інтерв'ю UkrLife.tv.

"Миротворців ООН у Македонії свого часу, коли були події в Косові, викривали навіть у контрабанді молока. Тому що найвигідніша контрабанда – це контрабанда на ООНівському транспорті. Його взагалі ніхто не перевіряє. Не треба жити у світі ідеалів, люди живі. Якщо є якийсь транспорт, якого ніхто не перевіряє, на ньому провозять контрабанду, якщо населення до цього готове. Просто населення умовної Норвегії та Швеції не готове. А на кордоні Косова і Македонії завжди було готове. І у нас завжди буде готове", – запевнив він.

Журналіст запевнив, що Донбас стане "чудовим місцем для збагачення величезної кількості розумних людей" з України та Росії.

"Яке-небудь молоко з України ООНівським транспортом завозитимуть на донецькі підприємства, задешево там робитимуть, продаватимуть за нижчими цінами в Росію із назвою якогось кубанського заводу... Молоко – це найлегший приклад. Вугіллячко. Це ж уже не буде торгівля з окупантом... Ніхто ж не зможе організувати блокаду Донбасу, де перебуває ООНівська адміністрація", – підкреслив Портников.

Журналіст додав, що Донбас може дуже довго перебувати в невизначеному статусі, а його мешканці не зможуть голосувати на виборах в Україні.

"Ми можемо ухвалити рішення, що вони беруть участь у загальнонаціональних виборах лише після проведення місцевих. А місцеві вибори проводять після закінчення перехідного періоду. А перехідний період настає після того, як український парламент голосує за закон про особливий статус Донбасу і повну імплементацію Мінських угод. А голосів на це немає", – пояснив політичний оглядач.

Він нагадав, що Україна досі не проголосувала за особливий статус Севастополя, тому севастопольці не могли обрати собі градоначальника.

"Ось Росія їм забороняє. Вона просто губернатора їм посилає. А ми ж не забороняли, говорили, що ухвалимо закон про місто Севастополь. Просто український парламент так і не ухвалив його із 1994 року... Можемо зараз, до речі, ухвалити. І дозволити їм вибори... І будемо говорити, що росіяни вам не дозволяють обирати мера, а ми дозволили", – розповів Портников.

На думку журналіста, закон про особливий статус Донецька і Луганська можуть ухвалювати не менше ніж 25 років, що не потрібно Росії.

Збройний конфлікт на сході України почався у квітні 2014 року. Бойові дії відбуваються між ЗСУ і проросійськими бойовиками, які контролюють частину Донецької та Луганської областей.

19 березня американський журнал Time, посилаючись на джерела у МЗС РФ, заявив, що Путін готовий погодитися на передання окупованого Донбасу під контроль тимчасової міжнародної адміністрації.