Посли G7 після відставки трьох суддів КСУ закликали затвердити новий порядок добору суддів за участю незалежних експертів

У Раді готують законопроєкт щодо нового порядку добору суддів КСУ на конкурсній основі
Фото: radiosvoboda.org
Посли країн "Великої сімки" 9 грудня прокоментували повідомлення про відставку трьох суддів Конституційного Суду України. Заяву опублікували у Twitter.

Конституційний Суд України на засіданні 7 грудня підтримав відставку трьох суддів – Ірини Завгородньої, Сергія Саса та Ігоря Сліденка.

Посли зазначили, що G7 узяла до уваги відставку трьох суддів КСУ.

"Для призначень нових суддів необхідне прийняття нового порядку відбору. Важливо, щоб законопроєкт №7662 передбачав значуще залучення незалежних експертів, зокрема право вирішального голосу", – ідеться в заяві.

Голова правління Фундації Dejure, екскоординатор Громадської ради доброчесності Михайло Жернаков підкреслив, що Венеціанська комісія у своєму останньому висновку щодо законопроєкту писала про загрозу політизації (оскільки половину членів комісії з добору суддів делегувала влада) і загрозу "глухого кута", коли голоси міжнародних експертів та членів комісії від влади розділяться три на три, що можливо у разі складу комісії, який зараз передбає законопроєкт №7662.

"Ми все це проходили з конкурсом до САП. Майже два роки мучилися всі, і в результаті дивом, але все одно призначили незалежного кандидата. При цьому нервів і репутації втратили всі фантастично багато", – написав Жернаков.

Він наголосив, що йшлося про призначення одного кандидата, а суддів КСУ – 18.

"Одне ясно, втім: G7, у тому числі і ЄС, уже не "проковтнуть" ні залежний механізм відбору, ні "раптове" призначення трьох суддів від парламенту взагалі без такого механізму. І це дуже добре", – підсумував юрист.


Контекст:

КСУ складається з 18 суддів – по шість призначають президент, Верховна Рада та з'їзд суддів. До звільнення трьох суддів КСУ складався із 16 осіб, тепер у ньому залишилося лише 13 за 12 необхідних для кворуму.

24 листопада Європейська комісія "За демократію через право" (Венеціанська комісія) надала терміновий висновок щодо законопроєкту №7662, який має удосконалити порядок добору кандидатур на посаду судді КСУ на конкурсній основі. 6 вересня Рада ухвалила його у першому читанні.

Крім того, зараз у КСУ немає голови. Попереднього голову суду Олександра Тупицького президент України Володимир Зеленський усунув у березні 2021 року, оскільки він фігурує у справі про підкуп свідка та введення в оману суду. А 15 травня 2022 року в Тупицького закінчився офіційний строк повноважень судді КСУ. Кілька разів КСУ безуспішно намагався обрати голову.