Посол Німеччини заявив, що залучення міжнародних компаній до управління ГТС України може підвищити її конкурентоспроможність

Райхель: Ми вступаємо у фазу, де ймовірність більшої конкуренції за українську ГТС зростає
Фото: Посольство Німеччини в Києві / Deutsche Botschaft Kiew / Facebook

Газотранспортну систему України потрібно зробити життєздатнішою і рентабельнішою, заявив посол Німеччини в Києві Ернст Райхель.

Залучення міжнародних компаній до управління газотранспортною системою (ГТС) України може стати причиною підвищення її конкурентоспроможності, сказав посол Німеччини в Києві Ернст Райхель в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

"Ми віримо, що участь та інвестиції міжнародних компаній могли б відіграти велику і позитивну роль у підвищенні конкурентоспроможності ГТС. Ми вступаємо у фазу, де ймовірність більшої конкуренції за українську ГТС зростає, тому газотранспортна система України потребує ініціативи, щоб зробити її більш життєздатною і рентабельною", – зазначив він у спільному інтерв'ю з послом Франції Ізабель Дюмон.

За словами Райхеля, Єврокомісія надасть свої пропозиції щодо залучення міжнародних компаній.

Дюмон наголосила, що для європейських компаній визначальним в ухваленні рішення буде довіра до українських інституцій, умов бізнес-клімату, "прозорість і зрозумілість пропозицій щодо приватизації".

29 вересня 2017 року НАК "Нафтогаз України" узгодила проведення внутрішньої реорганізації компанії "Укртрансгаз" із метою створення в її структурі філії "Оператор ГТС України".

Глава представництва Європейського союзу в Україні Хюг Мінгареллі заявив 11 жовтня, що залучення європейських компаній до управління українською ГТС є необхідною умовою для збереження транзиту газу через територію країни.

24 січня 2018 року голова НАК "Нафтогаз" Андрій Коболєв повідомив, що компанію виключили з переговорів із потенційними партнерами з управління ГТС. Він зазначив, що цим займається уряд.

У Міненерго повідомили, що Україна веде консультації з п'ятьма європейськими компаніями про перерозподіл обов'язків в управлінні ГТС.

Віце-прем'єр-міністр України з питань енергетики та інфраструктури Володимир Кістіон заявив 22 березня, що робоча група завершила попередні консультації з потенційними партнерами з управління ГТС. Він зазначив, що тепер Кабмін має погодити умови конкурсу.