Посол України висловив протест МЗС Киргизстану через візит депутатів до окупованого Криму

Посол України закликав киргизьку владу вжити відповідних заходів
Фото: Mykola Doroshenko / Facebook

Посол України в Киргизстані Микола Дорошенко заявив, що через неузгоджену поїздку до окупованого Криму депутат парламенту Киргизстану Жогорку Кенеш і представник Соціал-демократичної партії Киргизстану Марат Аманкулов будуть притягнуті до відповідальності.

Посол України в Киргизстані Микола Дорошенко висловив дипломатичний протест міністерству закордонних справ цієї країни через візит киргизьких депутатів на територію тимчасово окупованого Криму. Про це він написав на своїй сторінці у Facebook.

Дорошенко заявив, що депутат парламенту Киргизстану Жогорку Кенеш і представник Соціал-демократичної партії Киргизстану Марат Аманкулов будуть притягнуті до кримінальної або адміністративної відповідальності згідно із законодавством України.

Посол закликав киргизьку владу вжити відповідних заходів.

19 березня колишній "віце-прем'єр" окупованого Криму Руслан Бальбек повідомив, що в Криму побувала міжнародна делегація.

За словами секретаря Ради національної безпеки і оборони України Олександра Турчинова, Служба безпеки України повинна проаналізувати інформацію про перебування в Криму політиків з європейських та інших країн для запровадження проти них санкцій.

Росія анексувала Крим після незаконного референдуму 16 березня 2014 року. Приєднання півострова до РФ не визнають Україна та більшість країн світу, які запровадили санкції проти РФ.

З червня 2015 року діють правила перетинання адміністративного кордону з анексованим Росією, Кримом, згідно з якими іноземці можуть потрапити на півострів тільки зі спеціальним дозволом від української влади.

Однак час від часу іноземні делегації, що переважно складаються з політиків, які виступають за скасування антиросійських санкцій та визнання результатів "референдуму", прибувають до Криму без попередження Києва.