Повернути меру можливість впливати на керівників районів. Київрада вимагає від центральної влади не звужувати права самоврядування

У зверненні йдеться про повернення міському голові права подавати кандидатури на призначення і звільнення голів районів міста Києва
Фото: kmr.gov.ua
На сьогоднішній сесії депутати Київради ухвалили звернення до центральної влади з вимогою дотримуватися норм Конституції щодо прав місцевого самоврядування. Про це повідомив у своєму Telegram-каналі мер Києва Віталій Кличко.

"Київрада сьогодні ухвалила звернення до президента, парламенту та уряду з вимогою дотримуватися конституційних гарантій прав місцевого самоврядування. А саме – щоб виконавчий орган Київради очолював обраний міський голова, як це є за законом про столицю і рішенням Конституційного Суду 2001 року. Адже 90% повноважень міської адміністрації – це повноваження органів місцевого самоврядування. І тільки міська рада має право контролювати виконання цих повноважень! Вони не можуть бути делеговані іншим органам влади", – заявив Кличко.

Також у зверненні йдеться про повернення міському голові права подавати кандидатури на призначення і звільнення голів районів міста Києва, наголосив мер.

"Нині ж ситуація така, що повноваження в одних, а відповідальність тільки на мері міста. В результаті цього ми вже бачимо ознаки розбалансування влади і внесення хаосу в управління столицею. І це тривожні дзвіночки для всієї країни", – зауважив він.

Він наголосив, що в ситуації війни всі мають працювати спільно, без політичних суперечок і боротьби, і лише в єдності запорука перемоги України.

З початку повномасштабного вторгнення військову адміністрацію Києва очолював Кличко. 1 березня 2022 року президент своїм указом призначив керівником КМВА Миколу Жирнова, а 21 жовтня 2022 року – Сергія Попка. Наразі військова адміністрація існує у Києві, хоча в місті не відбуваються прямі військові дії.

Зміни до порядку призначення голів РДА внесли незадовго до початку повномасштабного вторгнення РФ. Наразі голів місцевих держадміністрацій призначає і звільняє президент за поданням Кабінету Міністрів.