Познер: Чи є в Росії цензура, якої офіційно не існує? Звичайно

Познер: Існує у величезній кількості самоцензура, коли журналіст про себе думає: "Е, краще, можливо, не треба"
Фото: Познер Online / Facebook

В інтерв'ю засновнику видання "ГОРДОН" Дмитрові Гордону російський журналіст, телеведучий Володимир Познер сказав, що керівництво "Первого канала" не дозволило б йому запросити в ефір опозиціонера Олексія Навального або інших опозиційних політиків і журналістів через страх втратити роботу.

Російський журналіст, телеведучий Володимир Познер в ефірі авторської програми засновника інтернет-видання "ГОРДОН" Дмитра Гордона заявив, що цензура у ЗМІ існує як у Росії, так і у США.

"У Радянському Союзі була цензура: ти ходив зі своїм матеріалом у кімнату, де сидів цензор. У нього була товста книга, у якій було написано все. Якщо він пропускав – добре. Це цензура. Ви мене запитуєте про набагато тонші речі. Тобто цензура, якої офіційно не існує, але все-таки є. Звичайно, є", – так відповів Познер на запитання про цензуру на російському "Первом канале".

Він висловив думку, що керівництво телеканала навряд чи дозволило б йому запросити в ефір опозиціонера Олексія Навального.

"Я не працюю на "Первом канале" – "Первый канал" купує мою програму. Купує не кота в мішку: генеральний директор "Первого канала" Костянтин Ернст хоче знати, у кого я збираюся брати інтерв'ю. Я кажу: "Я хочу взяти інтерв'ю у Навального". Я знаю, що мені скаже Костянтин Львович. Він скаже: "Ні, Володимире Володимировичу, не піде". Чому? Тому що він особисто не хоче? Не думаю. Але він чудово розуміє, що Кремль, кажучи загалом, цього не бажає категорично, і він може втратити свою роботу, якщо він це допустить. Так? Він не хоче втрачати свою роботу. Тому мені каже "ні". Це цензура? Так, звичайно, це цензура. Я з нею стикався не лише в нас, я вам маю сказати", – зазначив Познер.

Він підкреслив, що втратив роботу в Америці з тієї самої причини.

"Тому така цензура, звичайно, існує. І, крім того, існує у величезній кількості самоцензура, коли журналіст про себе думає: "Е, краще, можливо, не треба. Тому що може бути те-то і те-то", – сказав російський журналіст.

Познер: Крім КДБ, мене вербувало ще ЦРУ. Воно б могло про це розповісти. Читайте повну версію інтерв'ю

Познер народився в Парижі 1934 року. Кар'єру журналіста Познер почав 1961 року. Найбільшої популярності набув як ведучий телемостів СРСР – США. У листопаді 2008 року на "Первом канале" Росії відбулася прем'єра його авторської передачі "Познер". 

Відео: В гостях у Гордона / YouTube