Правоохоронці не можуть знайти приблизно $1 млн із суми хабаря ексголові Верховного Суду – прокурор САП

НАБУ затримало Князєва на хабарі в розмірі $2,7 млн

Фото: НАБУ / Facebook

Правоохоронці після обшуків недорахувалися "близько $1 млн" із суми, переданої, за даними слідства, ексголові Верховного Суду Всеволоду Князєву як "неправомірна вигода" для ухвалення потрібного рішення.

Про це 18 травня в коментарі ЗМІ повідомив начальник відділу Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Олександр Омельченко, його цитує "Укрінформ".

За словами Омельченка, гроші передавали Князєву за два етапи: 3 травня – $1,35 млн і 15 травня –  $450 тис.

Як розповів прокурор САП, правоохоронці вилучили $450 тис. у Князєва вдома, ще $597 тис. виявили в його робочому кабінеті.

Решти грошей виявити поки не вдалося, зазначив Омельченко.

18 травня Вища рада правосуддя дала згоду САП на арешт Князєва.

Контекст:

Князєва обрали головою Верховного Суду 2021 року.

15 травня 2023 року ЗМІ повідомили, що НАБУ затримало на хабарі голову Верховного Суду. Того самого дня ввечері НАБУ і САП поінформували, що викрили масштабну корупцію у Верховному Суді, але не уточнили, про якого суддю йдеться.

На брифінгу 16 травня Омельченко підтвердив, що Князєва затримали.

Як повідомили в НАБУ, ідеться про хабар у розмірі $2,7 млн, із яких $1,8 млн було призначено саме для представників Верховного Суду, ще $900 тис. – для посередників. Провадження відкрили за ч. 4 ст. 368 і ч. 4 ст. 369 Кримінального кодексу (отримання неправомірної вигоди службовою особою і надання неправомірної вигоди службовій особі).

Глава НАБУ Семен Кривонос заявив, що це найрезонансніша справа за час роботи НАБУ і САП. Слідство вважає, що спільно з Верховним Судом діяв "бекофіс", який був посередником між керівництвом суду й особами, які намагалися за неправомірну вигоду вирішити свої питання в суді. За інформацією "Української правди", разом із Князєвим затримали адвоката Олега Горецького. Імовірно, що саме його адвокатська фірма була "бекофісом".

16 травня відбулося позачергове засідання пленуму Верховного Суду. Судді висловили недовіру Князєву і припинили його повноваження як голови суду. За підсумками цього засідання у ВС повідомили, що обов’язки голови суду до обрання нового виконуватиме секретар пленуму Верховного Суду Дмитро Луспеник.

Того самого дня Князєва повідомили про підозру.