Правозахисники кажуть, що готові продовжити співпрацю з "департаментом війни" та Венедіктовою, якщо Мамедова відновлять

Надія Волкова: Це вже вдруге за останній рік, коли генпрокурорка ставить під невиправдану загрозу роботу департаменту
Фото: radiosvoboda.org
Засновниця і голова правозахисної організації Ukrainian Legal Advisory Group Надія Волкова у Facebook розповіла про підсумки зустрічі правозахисників із генеральною прокуроркою Іриною Венедіктовою щодо ситуації з перепідпорядкуванням "департаменту війни" Офісу генпрокурора.

Вона зазначила, що розмова була непростою, і кожен з учасників бесіди "зробив свої висновки".

Департамент був у підпорядкуванні заступника генпрокурора Гюндуза Мамедова донедавна, тепер його курирує Венедіктова особисто. Журналістка і волонтерка Ольга Решетилова говорила, що Венедіктова пояснювала під час зустрічі з правозахисниками своє рішення "листами із СБУ".

"Цей департамент – це продукт не виключно ОГП і держави. Це наш спільний результат. Спостерігати і продовжувати допомагати тим, у чиїх руках департамент перетворюється на політичний інструмент для реалізації їхніх амбіцій, ані я особисто, ані Ukrainian Legal Advisory Group не будемо. Генпрокурорка декілька разів під час зустрічі запрошувала нас продовжувати співпрацю з департаментом під її курируванням. Але наша позиція така: ULAG абсолютно готові продовжувати співпрацювати з департаментом і з пані генпрокуроркою за умови, що Гюндуза Мамедова буде поновлено як куруючого роботу департаменту. У такому випадку ми будемо абсолютно раді співпраці", – написала вона.

У колонці для "Української правди", яка вийшла 6 липня, Волкова заявила, що Венедіктова, перепідпорядкувавши департамент, "зруйнувала надію на покарання воєнних злочинців".

На думку правозахисниці, генпрокурорка не усвідомлює своєї відповідальності за забезпечення притягнення до відповідальності воєнних злочинців.

"Поки [Мамедов] координував роботу цього департаменту, у нас як у правозахисників, представників постраждалих від збройного конфлікту та самих постраждалих була надія на те, що держава виконає свій обов'язок і забезпечить належні процеси правосуддя щодо найтяжчих злочинів. [...] У Мамедова була належна мотивація, але найголовніше – він уже мав накопичений масив знань та досвіду в розслідуванні та здійсненні процесуального нагляду в таких провадженнях, була налагоджена співпраця з організаціями громадянського суспільства та міжнародними організаціями й експертами, а ще було бажання розвивати й удосконалювати знання та навички серед прокурорів департаменту", – зазначила Волкова.

Вона, як і автори звернення до послів та міжнародних організацій, вважає, що у самої Венедіктової недостатньо досвіду і знань у цій сфері.

"Це вже вдруге за останній рік, коли генпрокурорка ставить під невиправдану загрозу роботу департаменту. Для більшості з нас це є приводом для сумнівів у її професійності, незалежності та неупередженості і серйозних занепокоєнь щодо реального продовження юридичної протидії агресії РФ проти України", – підкреслила Волкова.

Контекст:

Департамент нагляду за кримінальними провадженнями щодо злочинів, скоєних в умовах збройного конфлікту, було створено 2019 року у структурі Генпрокуратури, а потім він продовжив свою роботу і в Офісі генпрокурора.

Він займається справами про незаконне і насильницьке переміщення осіб, порушення екологічних норм, руйнування культурних цінностей, переслідування за політичними та релігійними переконаннями, примус до служби у збройних силах країни-окупанта, мілітаризацію дітей, використання заборонених засобів ведення війни. Також департамент координує розслідування про захоплення Криму Росією, аварію MH17 на Донбасі, Іловайську і Дебальцевську трагедії, захоплення моряків у Керченській протоці, збиття українського пасажирського літака в Ірані.

Ініціатором та ідеологом створення цього підрозділу на центральному рівні був Мамедов. У його ж підпорядкуванні до останніх днів і був цей департамент. 30 червня департамент перепідпорядкували іншому заступнику генпрокурора Максимові Якубовському, а 1 червня Венедіктова забрала його під своє керівництво. Тепер за Мамедовим залишається тільки департамент захисту інтересів дітей та протидії насильству.

Рішення Венедіктової про передання "департаменту війни" від Мамедова Якубовському критикували правозахисники. На їхню думку, завдяки Мамедову у провадженнях щодо збитого літака MH17, факту збройної агресії РФ проти України, воєнних злочинів і злочинів проти людяності, які здійснює окупаційна влада у Криму та на Донбасі, було досягнуто реального прогресу і поважної причини для його відставки немає.

1 червня Якубовський підписав наказ про позбавлення Мамедова доступу до держтаємниці.

Водночас Якубовського давно пов'язують із лідером політради "Опозиційної платформи – За життя" Віктором Медведчуком, якого правозахисники називають "неоднозначним проросійським політиком". Ще 2020 року низка правозахисних організацій, а також потерпілі у справах Євромайдану вимагали звільнення Якубовського. За їхніми словами, організацію "Правова держава", де він працював, проросійські політики активно використовували для дискредитації Угоди про асоціацію України з ЄС.

Якубовський також фігурував у розслідуванні hromadske – за даними журналістів, походження його доходів складно пояснити.