Правозахисники заявили, що на замгенпрокурора України Мамедова чинять тиск

Завдяки Мамедову було налагоджено роботу з документування воєнних злочинів і злочинів проти людяності у Криму й ОРДЛО, підкреслили правозахисники
Фото: Офіс Генерального прокурора / Facebook

Українські правозахисні організації виступили із заявою про те, що проти заступника генерального прокурора України Гюндуза Мамедова, який координує розслідування збройної агресії РФ проти України, розпочалася інформаційна атака.

Лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв, керівник Харківської правозахисної групи Євген Захаров та глава Української Гельсінської спілки Олександр Павліченко звернулися до президента України Володимира Зеленського із заявою про факти тиску на заступника генерального прокурора України Гюндуза Мамедова. Заява є в розпорядженні видання "ГОРДОН".

У ній ідеться, що проти Мамедова, який із 2016 року координує розслідування збройної агресії РФ проти України, і його підлеглих проводять активні медіаатаки.

"Це може свідчити про перешкоджання його професійній діяльності і спробу нівелювати процес притягнення до кримінальної відповідальності винних осіб. Правозахисники припускають, що така інформаційна активність може мати "російський слід", – зазначено в заяві.

Правозахисники наголосили, що завдяки Мамедову було налагоджено спільну роботу правоохоронних органів і неурядових організацій із документування воєнних злочинів і злочинів проти людяності в анексованому Росією Криму та на окупованих територіях Донбасу.

"Наприкінці 2019 року в Генеральній прокуратурі було створено департамент нагляду у кримінальних провадженнях щодо злочинів, скоєних в умовах збройного конфлікту, і ми спостерігаємо прогрес у координації та впровадженні системного підходу до організації розслідування злочинів на окупованих територіях Криму й Донбасу для притягнення винних до кримінальної відповідальності як на національному, так і на міжнародному рівнях", – ідеться у зверненні до президента.

Прокурори департаменту здійснюють процесуальне керівництво у понад 200 резонансних кримінальних провадженнях, зокрема: у справі MH17, Іловайській і Дебальцевській трагедіях, захопленні Криму та в інших справах, що стосуються фактів збройної агресії РФ проти України, зазначено в повідомленні.

Захаров і Павліченко закликали президента підтримати і посилити роботу департаменту та створити на його базі єдиний реєстр скоєних злочинів під час збройної агресії РФ.

"Закликаємо не допустити послаблення або навіть зупинення напряму розслідування злочинів, скоєних в умовах збройного конфлікту", – підкреслили вони.

Мамедов є керівником міжнародної слідчої групи від України з розслідування катастрофи MH17, учасником переговорного процесу з Іраном із розслідування авіакатастрофи літака МАУ в Ірані і членом робочої групи з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій комісії з питань правової реформи.

Росія анексувала Крим після незаконного референдуму 16 березня 2014 року. Приєднання півострова до РФ не визнають Україна та більшість країн світу. Наразі між материковою Україною і Кримом діє контрольно-пропускний режим, а Київ де-факто не контролює півострова.

2014 року, відразу після анексії Криму, Росія почала збройну агресію на сході України. Бойові дії тривають між Збройними силами України з одного боку та російською армією і підтримуваними Росією бойовиками, які контролюють частину Донецької та Луганської областей, з іншого. Офіційно РФ не визнає свого вторгнення в Україну, незважаючи на оприлюднені Україною факти й докази.