Президент Німеччини Штайнмаєр приїхав до України

Штайнмаєр: Моє послання народу України: на Німеччину можна покластися
Фото: Cerstin Gammelin / Twitter

Президент Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр прибув до України вранці 25 жовтня. Це його перша подорож до країни з початку повномасштабної війни Росії. Про це повідомили BR24 і dpa.

Після прибуття до Києва Штайнмаєр пообіцяв Україні подальшу солідарність із Німеччиною.

"Моє послання народу України: на Німеччину можна покластися! Ми й далі підтримуватимемо Україну: у військовому, політичному, фінансовому і гуманітарному плані", – цитує німецького президента його речник Керстін Гаммелін.

Також він закликав німців не забувати, що ця війна означає для людей в Україні і що народ України потребує допомоги Німеччини.

Німецький президент прибув до Києва потягом. Упродовж дня він зустрінеться із президентом України Володимиром Зеленським.

Контекст:

Спроби Штайнмаєра приїхати до України після 24 лютого супроводжувала низка скандалів. У квітні повідомляли, що президент ФРН збирався відвідати Україну, проте українська влада вважала його візит небажаним через "тісні зв'язки" з Росією останніми роками.

Сам Штайнмаєр підтвердив, що Київ відхилив його візит. "Я був готовий це зробити, однак, очевидно, – і я повинен узяти це до уваги – у Києві цього не захотіли", – заявив він. У Берліні були здивовані рішенням Києва відхилити візит до України президента ФРН, заявив представник німецького уряду 12 квітня.

Канцлер Німеччини Олаф Шольц розкритикував імовірну відмову України прийняти Штайнмаєра, назвавши її "дратівливою".

Зеленський сказав, що Офіс президента не отримував звернення від офісу президента Німеччини щодо візиту Штайнмаєра до України. 5 травня Зеленський і Штайнмаєр провели телефонну розмову, за підсумками якої, заявляли в офісі німецького президента, "розбіжності залишилися в минулому".

19 жовтня німецьке видання Bild повідомило, що Штайнмаєр нібито скасував запланований на 20 жовтня візит до України з міркувань безпеки. Але вже наступного дня, 20 жовтня, Зеленський поговорив зі Штайнмаєром та анонсував його візит до України.