Президент ПАРЄ наполягає на проведенні в Україні виборів у воєнний час. Данілов відповів, нагадавши про Росію

Данілов: Ці ПАРЄ краще б не допускали присутності Російської Федерації в себе
Фото: Рада національної безпеки і оборони України / Facebook
Президент Парламентської асамблеї Ради Європи Тіні Кокс в інтерв'ю "Європейській правді", яке вийшло 16 травня, висловив думку, що Україна має провести парламентські та президентські вибори навіть за умови воєнного стану.

Він зазначив, що українська Конституція не доволяє так робити, й додав: "Це вам треба розв'язати цей виклик".

"Це не наше питання вказувати, як це зробити, але, звісно, Україна має організувати вільні та чесні вибори. Бо це ваше зобов'язання за статутом Ради Європи. І, звичайно, ви це зробите", наголосив він.

Кокс визнав, що організація виборів у таких умовах буде вкрай важкою, але навів приклад Туреччини, яка організувала вибори президента після руйнівного землетрусу.

"Перемогти у війні, пережити це вторгнення це вже неймовірний виклик. Але відновити, посилити, відбудувати країну, дотримуючись при цьому правил демократії, верховенства права і прав людини, цей виклик лишатиметься з вами на багато років уперед. Але ви маєте здолати цей виклик. Бо якщо ви цього не зробите, то у вас самих виникне питання: то що ж ми захищали у цій війні, яку Росія розв'язала проти України?" додав він.

На думку глави ПАРЄ, "не буде жодних претензій до України, якщо вибори будуть не ідеальними".

"Але якщо ви не проведете виборів, то в усіх будуть до вас запитання. Демократія це, звичайно, не тільки вибори. Але без виборів демократія неможлива", резюмував він.

Секретар Ради національної безпеки і оборони України Олексій Данілов, коментуючи заяву Кокса, нагадав в ефірі національного телемарафону, що під час воєнного стану в Україні вибори не можна проводити.

"Я хочу наголосити, що ці ПАРЄ, вони мають чітко розуміти, що у нас є своя Конституція і закони нашої країни, за якими ми маємо жити. А ці ПАРЄ краще б займалися трошки іншими речами, не допускали присутності Російської Федерації в себе... Ми розберемося самостійно – згідно з нашими законами та згідно з нашою Конституцією. Коли є впровадження того стану, в якому сьогодні знаходиться наша країна, ніякі вибори відбуватися не можуть. Крапка. І розповіді цих панів... я б дуже хотів, щоб вони були в іншому взагалі-то векторі спілкування, а не вказувати нам, коли нам що треба робити", – заявив він, передає кореспондент "ГОРДОН".

Контекст:

Голова української делегації в ПАРЄ Марія Мезенцева говорила 15 травня, що Україна прагне провести парламентські та президентські вибори згідно зі "звичайним календарем". "Тобто 2024 рік, як заплановано, – це рік президентських і парламентських виборів, а 2025-й – рік місцевих виборів", – сказала вона, повідомляє "Європейська правда".