Президент Румунії заявив, що підтримка України має бути серед основних пріоритетів ЄС

Розширення європейської сім'ї через прийняття нових членів лише зміцнить ЄС, зазначив Йоганніс
Фото: europarl.europa.eu

Подальша підтримка України, яка зазнала повномасштабної російської агресії, а також цьогоріч розпочне переговори про членство в ЄС, має бути серед основних пріоритетів Європейського союзу. Про це під час виступу в Європарламенті 7 лютого заявив президент Румунії Клаус Йоганніс, повідомляють на сайті Європейського парламенту.

"Ми маємо бути поряд з Україною та її народом", – закликав Йоганніс.

Він додав, що захист демократії, територіальної цілісності й суверенітету, а також міжнародного порядку не може бути предметом якоїсь "утоми від солідарності".

"Розширення європейської сім'ї через прийняття нових членів лише зміцнить ЄС", – зазначив президент Румунії.

За його словами, це є важливою частиною стратегічної відповіді ЄС на геополітичні події та головною інвестицією у тривалий мир, стабільність і демократію.

Контекст:

За два роки ЄС надав підтримку Україні на понад €88 млрд, із них €28 млрд спрямували на військову допомогу, заявив 7 лютого верховний представник Євросоюзу із питань закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель.

Раніше, 1 лютого, лідери ЄС досягли домовленості щодо виділення макрофінансової допомоги Україні в розмірі €50 млрд. Програму розраховано на чотири роки. Україна чекає на перший транш у березні.

14 грудня 2023 року Європейська рада ухвалила рішення розпочати переговори про вступ України в ЄС. "Фізичні" переговори про членство України в Євросоюзі мають розпочати в березні 2024 року, повідомляли у представництві України при ЄС. В уряді України заявили 25 січня, що Україна фактично розпочала переговорний процес щодо вступу в ЄС.