Президенти Польщі та Словаччини проїдуть європейськими столицями для лобіювання членства України в ЄС – Зеленський

Дуда лобіюватиме українську євроінтеграцію у країнах, чиї лідери сумніваються в ній
Фото: president.gov.ua

Президенти Польщі та Словаччини Анджей Дуда і Зузана Чапутова мають намір відвідати столиці країн Євросоюзу з метою лобіювання членства України у Європейському союзі. Про це повідомив президент України Володимир Зеленський, виступаючи у Верховній Раді на спеціальному засіданні за участю Дуди. Виступ опублікував Офіс президента.

У промові Зеленський подякував Польщі за багаторічний захист інтересів України на європейському континенті.

"І я вдячний за вашу готовність – за твою, Анджею, особисту готовність – здійснити разом із президенткою Словаччини Зузаною Чапутовою візити до європейських столиць із метою лобіювання питання членства України у Європейському союзі у країнах, як то кажуть, "скептиках". Насправді вони не скептики, а майбутні оптимісти. Саме так бачу наше спільне, дуже важливе завдання на цьому напрямі", – сказав Зеленський.

Дуда зі свого боку пообіцяв, що "не заспокоїться, поки Україна не стане повноправним членом ЄС".

Контекст:

28 лютого, за чотири дні після початку повномасштабного вторгнення Росії, Україна подала заявку на вступ до Євросоюзу. Зеленський заявляв, що в умовах, які склалися, розраховує на приєднання до блоку за спеціальною процедурою.

Європейський парламент підтримав надання Україні статусу кандидата на вступ у ЄС. Згодом відбувся неформальний саміт лідерів ЄС, на якому було ухвалено рішення, яке, як вважають у МЗС України, свідчить про те, що Україна буде членом ЄС.

Під час візиту до Києва 8 квітня глава Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн передала Зеленському опитувальник, необхідний для визначення готовності держави, яка подала заявку на членство в ЄС, розпочинати переговори про вступ. 16 травня єврокомісар із питань розширення та політики добросусідства Олівер Варгеї повідомив, що Євросоюзу надійшли всі відповіді України в опитувальнику ЄС, Єврокомісія готує висновок.

Засідання Європейської ради, на якому ухвалюватимуть рішення про статус України, відбудеться у червні. Україна розраховує дістати позитивну відповідь щодо статусу кандидата у члени ЄС, зазначив президент.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявляв, що не знає жодної країни, яка відкрито виступала б проти надання Україні статусу кандидата у члени ЄС.

Верховний представник ЄС із питань закордонних справ та політики безпеки Жозеп Боррель вважає, що Єврокомісія підготує висновок для Європейської ради за заявкою України "дуже швидко".