"Прихлопнули одним розчерком пера". Путін відреагував на блокування "каналів Медведчука"

Путін заявив, що блокування каналів не можна пояснити ніяк, окрім як для досягнення власних геополітичних цілей
Фото: EPA
2 лютого в Україні заблокували низку телеканалів так званого пулу нардепа від "Опозиційної платформи – За життя" Віктора Медведчука. На блокування відреагував російський президент Володимир Путін, заявивши про те, що канали "прихлопнули одним розчерком пера".

Президент Росії Володимир Путін під час онлайн-конференції з керівниками фракцій Держдуми РФ відреагував на закриття телеканалів, пов'язаних із його кумом і нардепом від "Опозиційної платформи – За життя" Віктором Медведчуком. Трансляцію вів телеканал "Россия 24".

"Подивіться, на Україні взяли і три провідні канали прихлопнули, і все. Одним розчерком пера. І всі мовчать. А дехто навіть схвально поплескує їх по плечу. Ну от як це можна аргументувати? Ніяк, окрім як використання цих інструментів для досягнення власних геополітичних цілей", – заявив Путін.

2 лютого Зеленський ввів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони про застосування санкцій проти нардепа від ОПЗЖ Тараса Козака і телеканалів, які офіційно належать йому.

Санкції передбачають позбавлення ліцензії "112 Україна", ZIK і NewsOne, їм наказано припинити мовлення, усю легальну діяльність медіакомпаній припинено строком на п'ять років. Провайдери відразу ж почали блокувати телеканали, а ті зробили спільну заяву про "політичну розправу" і пообіцяли боротися "за своє право вести мовлення для українців".

Радник глави Офісу президента Михайло Подоляк зазначав, що йдеться про канали з так званого пулу Медведчука. Їх "досить активно і часто відкрито використовують як інструменти чужої іноземної пропаганди в Україні", заявляв Подоляк.

Блокування "112 Україна", ZIK і NewsOne не має нічого спільного з наступом на свободу слова, підкреслила прессекретарка Зеленського Юлія Мендель. За її даними, є підтвердження того, що ці канали фінансують із Росії.

Верховний Суд відкрив провадження за позовом про скасування санкцій проти трьох телеканалів, повідомляла 11 лютого пресслужба судової влади України.