"Пріоритети очевидні". Зеленський анонсував двосторонні зустрічі у Вільнюсі

Зеленський зазначив, що для українських воїнів "можуть бути хороші збройні новини з Вільнюса"
Фото: president.gov.ua
Президент України Володимир Зеленський анонсував двосторонні переговори різного рівня щодо військової допомоги Україні з представниками низки країн на саміті НАТО у Вільнюсі 11–12 липня. Звернення президента опублікувала його пресслужба.

"У Вільнюсі заплановано двосторонні зустрічі різного рівня – країни Європи, Америка, Канада, Японія… Пріоритети абсолютно очевидні – це протиповітряна оборона для наших міст, для всіх громад на всій території країни, ми працюємо над створенням повноцінного повітряного щита", – сказав Зеленський.

Окрім того, за його словами, на переговорах у Вільнюсі обговорюватимуть постачання зброї для фронту. Президент висловив упевненість, що для українських воїнів "можуть бути хороші збройні новини з Вільнюса".

"Звичайно, ми будемо говорити й про інші аспекти захисту життя та нашої спільної безпеки", – зазначив він.

Зеленський також звернув увагу, що в день початку саміту, "який тепер немислимий без України", буде вже 503-й день повномасштабної війни.

"Це багато говорить про нашу силу – силу українського народу, який в умовах такої війни, після стількох битв і днів має силу, без якої безпека Європи – просто її вже не уявити", – заявив президент.

Агентство "Інтерфакс-Україна" трактує слова президента як підтвердження, що сам він також відвідає саміт. Досі Україна не підтверджувала офіційно його участі.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявляв, що Зеленський візьме участь у саміті й приєднається до союзників на інавгураційному засіданні нової ради НАТО – Україна. За інформацією агентства Bloomberg, Зеленський прибуде на другий день саміту, 12 липня.

Контекст:

Україна активізувала співпрацю з НАТО у 2014 році на тлі окупації Криму Росією і збройного конфлікту на Донбасі. Курс на вступ в Альянс зафіксовано в Конституції України.

У 2018 році НАТО визнав за Україною статус країни-аспіранта – кандидата на членство в Альянсі, 2020-го Україна набула статусу партнера розширених можливостей.

14 червня 2021 року в Брюсселі відбувся саміт НАТО, у підсумковому комюніке якого зазначали, що Альянс підтримує вступ України в НАТО.

30 вересня 2022 року – після того, як президент РФ Володимир Путін оголосив про анексію окупованої території України, – Зеленський повідомив, що Україна подає заявку в НАТО за прискореною процедурою.

Генсек Альянсу Єнс Столтенберг 30 листопада заявив, що попередньою умовою для початку переговорів про членство України в НАТО має стати її перемога і в цьому Україні допомагають члени Альянсу.

Зеленський зазначав, що потрібний чіткий алгоритм руху України до вступу в НАТО. "Конкретні рішення щодо подальшого руху України до членства й щодо безпеки нашої країни на період до вступу в Альянс – це те, що дасть нам змогу вважати Вільнюський саміт успішним", – сказав президент.

Декларації, у яких підтримують майбутній вступ України в НАТО, станом на 8 липня підписало 23 країни із 31, що входить у блок.