"Продавав пропаганду і форму російських солдатів". Ткаченко пояснив введення санкцій проти сервісу Wildberries

Зеленський ввів у дію санкції проти Wildberries 23 липня
Фото: depositphotos.com

Російський онлайн-сервіс Wildberries потрапив під санкції Ради нацбезпеки і оборони України за продаж форми російських солдатів. Про це повідомив міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко у Telegram 24 липня.

"Ритейл із РФ, який, у тому числі, продавав російську пропаганду та форму російських солдатів, не працюватиме в Україні. Йдеться про Wildberries", – зазначив міністр.

Ткаченко подякував президенту України Володимиру Зеленському за введення санкцій проти Wildberries і уточнив, що це була ініціатива Мінкультури.

"Це ще один крок у боротьбі за очищення українського інформаційного простору від російської експансії. Антиукраїнським тезам, книгам, наративам не місце в Україні. Мінкультури робитиме все можливе, щоб протистояти інформаційним загрозам. Наступний крок – російські ОТТ-платформи (аудіо- та відеоконтент, до контролю і поширенню яких не причетні постачальники послуг. "ГОРДОН")", – попередив Ткаченко.

Контекст:

Зеленський 23 липня своїм указом увів у дію рішення РНБО від 16 липня про застосування санкцій проти фізичних та юридичних осіб. Під санкції потрапило російське ТОВ Wildberries. Обмеження поширять і на підрозділи сервісу в Україні, Польщі, Вірменії, Білорусі, Киргизстані та Казахстані.

Сервіс Wildberries потрапив у скандал, запустивши 21 вересня в Україні продаж своїх товарів, серед яких були футболки із зображенням президента РФ Володимира Путіна, а також із символікою країни-окупанта. Вже 22 вересня товарів за запитами "Путін", "СРСР" і "Сталін" на сайті Wildberries не пропонували.

Наступного дня, 23 вересня, міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко виступив з ініціативою обмежити роботу онлайн-сервісів із проросійською продукцією.

Через російську агресію на Донбасі і окупацію Криму Україна обмежила доступ на свою територію продукції, яка пропагує країну-окупанта.