"Продовжую служити Україні". Залужний повідомив, що розпочав роботу послом у Великобританії

Перемога України у війні проти РФ залишається головним пріоритетом діяльності українського посольства у Великобританії, зазначив Залужний
Фото: Валерій Залужній / Facebook

Колишній головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний повідомив 11 липня у Facebook, що розпочав виконання обов'язків посла України у Великобританії.

"Продовжую служити Україні. Приступив до виконання обов'язків надзвичайного і повноважного посла України у Сполученому Королівстві Великобританії та Північної Ірландії. Вручив копії вірчих грамот віцемаршалу дипломатичного корпусу, акредитованого при Королівському палаці, очільниці структурного підрозділу з питань протоколу форін-офісу Вікторії Басбі", – написав Залужний.

Він зазначив, що перемога України у війні проти країни-агресора РФ залишається головним пріоритетом його діяльності й діяльності українського посольства.

Контекст:

Посла у Великобританії в України немає із 21 липня 2023 року, коли президент України Володимир Зеленський звільнив Вадима Пристайка із цієї посади. Цьому передувала критика Пристайка на адресу Зеленського, який різко відповів тодішньому главі міноборони Великобританії Бену Воллесу.

8 лютого Зеленський звільнив Залужного з посади головнокомандувача ЗСУ, призначивши замість нього Олександра Сирського.

7 березня МЗС повідомило, що Зеленський погодив призначення Залужного послом України у Великобританії. Українські дипломати наголосили, що надіслали британській стороні відповідний запит на агреман. Президент України 7 березня у вечірньому відеозверненні заявив, що ймовірне призначення "відповідає побажанню колишнього головкома".

9 травня Зеленський офіційно призначив Залужного послом України у Великобританії, а перед цим звільнив його з військової служби за станом здоров'я.

На початку червня міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба повідомив, що Залужний завершує підготовку до роботи послом у Великобританії.