Профільний комітет Ради рекомендував призначити Лісового міністром освіти

Кандидатуру Лісового комітет підтримав одностайно
Фото: Оксен Лісовий / Facebook
Комітет Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій на засіданні 20 березня рекомендував призначити директора Малої академії наук Оксена Лісового міністром освіти. Про це написала у Facebook нардепка від "Слуги народу" Юлія Гришина.

"Освітній комітет Верховної Ради щойно підтримав призначення Оксена Лісового міністром освіти і науки України. Одноголосно", – ідеться в повідомленні.

Контекст:

МОН зараз залишилося без міністра, оскільки 20 березня Верховна Рада звільнила із цієї посади Сергія Шкарлета.

За час перебування Шкарлета на посаді т.в.о., а пізніше – міністра освіти, він кілька разів потрапляв у гучні скандали. Перший був пов'язаний із тим, що ексміністерка освіти Ганна Новосад звинуватила Шкарлета у плагіаті щонайменше трьох наукових праць. 40 українських учених, зокрема академіки Національної академії наук, були проти призначення Шкарлета т.в.о. міністра освіти. У їхній заяві йшлося, що Шкарлета "доказово визначено плагіатором" і порушником норм академічної чесноти.

Незважаючи на рішення профільного комітету і протести представників освітянської й наукової спільноти 17 грудня 2020 року Рада призначила Шкарлета міністром освіти.

Нові заклики про відставку Шкарлета з'явилися на початку 2022 року після втручання Міносвіти у процес виборів президента Києво-Могилянської академії. На виборах переміг ексміністр освіти й голова Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти Сергій Квіт. Міністерство освіти не визнало виборів, оскільки вони відбулися з порушеннями, заявив Шкарлет. Адміністрація Києво-Могилянської академії 1 лютого на своєму сайті заявила, що вибори пройшли чесно і прозоро, а рішення виборчої комісії підтримало обидва кандидати.

Студенти Києво-Могилянської академії 3 лютого 2022 року оголосили про безстроковий страйк через невизнання з боку Міносвіти результатів виборів президента навчального закладу. 4 лютого студенти академії вийшли на акцію протесту до Кабінету Міністрів України. Вони вимагали підписати контракт із Квітом, який виграв конкурс на заміщення посади президента вишу, а також відставки Шкарлета й автономії українських університетів.