Шкарлет зробив орфографічну помилку в заяві про відставку з посади міністра освіти і науки. Фото

Шкарлет (на фото) подав заяву про відставку одночасно з Федоровим і Рябікіним
Фото: Міністерство освіти і науки України / Facebook
Міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет подав до Верховної Ради заяву про відставку, у якій зробив помилку у власному прізвищі. Це видно з поста спікера Ради Руслана Стефанчука, який 18 березня розмістив у Facebook фото заяви Шкарлета.

У "шапці" заяви, яку написано від руки, замість "Шкарлета" він вказав "Шарлета", пропустивши букву "к".

Фото: Ruslan Stefanchuk / Facebook

Стефанчук опублікував також заяви про відставку міністра з питань стратегічних галузей промисловості Павла Рябікіна і віцепрем'єр-міністра України – міністра цифрової трансформації України Михайла Федорова.

У їхніх заявах, які надруковані на принтері, орфографічних помилок немає.

Доктора економічних наук, професора, заслуженого діяча науки і техніки України Шкарлета 25 червня 2020 року призначили заступником міністра і т.в.о. міністра освіти. До цього комітет Верховної Ради України з питань освіти не рекомендував парламенту голосувати за Шкарлета.

Ексміністерка освіти Ганна Новосад звинуватила Шкарлета у плагіаті щонайменше трьох наукових праць. 40 українських науковців, зокрема академіки Національної академії наук, виступили проти призначення Шкарлета т.в.о. міністра освіти. У їхній заяві йшлося, що Шкарлета "доказово визнано плагіатором" та порушником норм академічної доброчесності.

Сам чиновник заперечував наявність плагіату у своїх роботах. Він заявив, що "не зобов'язаний посилатися на всі статті в інтернеті" і посилається "тільки на першоджерело".

Комітет із питань етики Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти України визнав, що у роботах Шкарлета є плагіат.

17 грудня Рада призначила Шкарлета міністром освіти, незважаючи на рішення профільного комітету і протести представників освітянської та наукової спільноти.

Контекст:

18 березня прем'єр-міністр України Денис Шмигаль анонсував кадрові зміни в уряді: замість Шкарлета міністром освіти можуть призначити директора Національного центру "Мала академія наук України" і добровольця 95-ї бригади Десантно-штурмових військ Оксена Лісового, а замість Рябікіна – колишнього голову "Укрзалізниці" Олександра Камишіна.

Федорова планують призначити віцепрем'єр-міністром з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій міністром цифрової трансформації України.