Профільний комітет Ради підтримав акциз на солодку воду

Законопроєкт про акциз на солодку воду зареєстрували в Раді у березні 2023 року
Фото: Верховна Рада України / Facebook

Комітет Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики рекомендував народним депутатам ухвалити за основу законопроєкт №9032-1 про запровадження акцизного податку на солодкі мінеральні й газовані води. Про це 17 липня повідомив у Telegram голова комітету, нардеп від "Слуги народу" Данило Гетманцев.

"Комітет рекомендував прийняти законопроєкт №9032-1. [...] Дана законодавча ініціатива покликана сприяти захисту здоров’я людей шляхом запровадження додаткових податкових механізмів, спрямованих на зменшення споживання населенням цукру та підсолоджувальних речовин", – написав він.

Нардеп зазначив, що воду, включно з мінеральною й газованою, з доданням цукру чи інших підсолоджувальних або ароматичних речовин, пропонують віднести до підакцизних товарів і встановити для неї ставку податку в розмірі €0,1 за 1 л напою, а платниками податку визначити виробників та імпортерів напоїв.

"До речі, приблизно 50 країн світу запровадили податки на солодкі напої в різних формах, адаптувавши широкі глобальні рекомендації щодо використання фіскальної політики до свого конкретного контексту й "інноваційно" впроваджуючи податкову політику для досягнення цілей охорони здоров’я. Запровадження акцизного податку на солодкі напої відповідає Директиві ЄС 2020/262 від 19 грудня 2019 року", – пояснив Гетманцев.

Нардеп від "Голосу" Ярослав Железняк додав, що за законопроєкт проголосувало 16 членів комітету, один був проти й четверо утрималися. Він також розповів, що не розуміє "як нормально адмініструвати" збирання цього податку.

"Згідно розрахунку Мінекономіки, ціна на напої зросте приблизно на 4 грн на літр", – уточнив нардеп.

Контекст:

Законопроєкт про внесення змін до Податкового кодексу України щодо запровадження акцизного податку на води, включно з мінеральними й газованими, з доданням цукру чи інших підсолоджувальних або ароматичних речовин, зареєстрували у Верховній Раді 6 березня 2023 року.

Обґрунтовуючи потребу ухвалення закону, автори документа вказали у пояснювальній записці, що "цукор із напоїв (особливо газованих) засвоюється занадто швидко, що негативно впливає на роботу підшлункової залози й печінки, а із часом підвищує ризики розвитку діабету, порушення роботи серцево-судинної системи, пошкодження кровоносних судин, виникнення й розвиток ожиріння, захворювань кишково-шлункового тракту".