"Вияв слабкості режиму". Клімкін прокоментував затримання в Росії Навального

Клімкін: Коли є вітер, то слід будувати млини
Фото: ЕРА
Затримання у РФ опозиціонера Олексія Навального, який прилетів із ФРН, свідчить про завершення "путінської епохи", вважає ексглава МЗС України Павло Клімкін.

Повернення з Німеччини російського опозиціонера Олексія Навального Москва перетворила на фарс. Таку думку висловив 18 січня у Facebook колишній міністр закордонних справ України Павло Клімкін.

"Росія перетворила приліт Олексія Навального в очікувану спецоперацію своїх спецслужб і суцільний фарс. Це вияв слабкості режиму – у нього немає виграшних варіантів. Заарештують Навального – буде політичний тиск і санкції, залишать на волі – виявиться в центрі уваги і впливатиме на російську політику", – написав дипломат.

Він вважає, що в історії з Навальним російська влада потрапила в цугцванг – шаховий термін, який означає, що будь-який хід гравця веде до погіршення його позиції.

"ФСБ весь час слідкувала за Навальним, імовірно, брала участь у його отруєнні, тепер зустрічає його в аеропорту – Росія перетворилася на вотчину ФСБ та інших спецслужб. Ні в кого не повинно бути ілюзій, що цей російський режим колись буде готовий визнати існування України як демократичної та європейської держави. Але ця Росія знаходиться в кінці путінської епохи, ми наближаємося до остаточного знищення пострадянського простору. Для нас це не буде проста історія, але, як кажуть китайці, коли є вітер, то слід будувати млини, а не огорожі. Потрібно починати", – вважає Клімкін.

17 січня Навальний повернувся до Росії. Одразу після прильоту його затримали в аеропорту "Шереметьєво", після чого відвезли до другого відділку поліції міста Хімки (Московської області).

Спочатку літак із Берліна, яким летів опозиціонер, планували посадити у "Внукові", там розпочали збиратися прибічники Навального. У "Внукові" силовики затримали понад 30 осіб.

Навальний із серпня 2020 року проходив лікування і реабілітацію в Німеччині. Літак, яким він летів із Томська до Москви, екстрено сів у Омську 20 серпня через погіршення стану політика. Навальний спочатку був у лікарні в Омську, а 22 серпня його доправили до берлінської клініки "Шаріте".

Німецький уряд 2 вересня повідомив, що в організмі Навального виявили сліди речовини, схожої за складом на "Новачок". Біологічний матеріал, який узяли в політика, досліджувала спеціальна лабораторія збройних сил Німеччини. Факт отруєння Навального речовиною з групи "Новачок" підтвердили також лабораторії у Франції та Швеції.

Навальний був у комі 18 днів. 22 вересня політика виписали з клініки.

У міністерстві закордонних справ РФ сказали, що заяви про отруєння Навального не підкріплені фактами. Глава Служби зовнішньої розвідки РФ Сергій Наришкін стверджував, що на момент вильоту до Німеччини слідів отрути в організмі політика не було.

30 жовтня адвокати Навального звернулися до ЄСПЛ через відмову російських слідчих порушувати кримінальну справу через отруєння політика. Адвокатка Навального Ольга Михайлова розповіла, що скаргу було подано у ЄСПЛ 21 серпня. Згодом юристи внесли в неї доповнення.

За словами Михайлової, адвокати вимагали, щоб суд визнав порушення з боку Росії ст. 2 Європейської конвенції з прав людини (право на життя).

14 грудня було оприлюднено розслідування Bellingcat, The Insider, CNN і Der Spiegel, у якому повідомляли, що Навального отруїла група співробітників ФСБ. За даними розслідувачів, це була друга упродовж двох місяців спроба отруєння – під час першої, у липні 2020-го, постраждала дружина опозиціонера Юлія. Політик сказав, що знає імена отруйників. Опозиціонер наголосив, що вважає замах на себе терористичним актом, організованим ФСБ за наказом президента РФ Володимира Путіна.

13 січня Навальний заявив, що почувається майже здоровим, а тому готовий повертатися до Москви і вже купив квитки на рейс компанії "Победа". Того ж дня стало відомо, що з 29 грудня 2020 року він перебуває у федеральному розшуку в Росії. Федеральна служба виконання покарань РФ заявила, що "вживатиме всіх заходів" щодо затримання опозиціонера. ЗМІ заборонили знімати приліт Навального у "Внуково".