Пройшов усі перевірки. У ЗСУ прокоментували призначення нового начштабу Сил безпілотних систем

Сили безпілотних систем України створили в лютому
Фото: Сили безпілотний сиситем / Telegram

Збройні сили України прокоментували призначення Романа Гладкого начальником штабу командування Сил безпілотних систем.

Він має військову освіту і значний досвід служби на керівних посадах в армії, зокрема у 2020–2023 роках він був заступником начальника Об'єднаного штабу командування Об'єднаних сил, а потім – заступником командувача ОС ЗСУ, проінформували в ЗСУ 31 серпня.

"Упродовж 2018–2019 років капітан 1-го рангу Гладкий пройшов усі необхідні перевірки Службою безпеки України, має допуск до роботи з відомостями з найвищим ступенем секретності", – ідеться в повідомленні.

У ЗСУ зазначили, що Гладкий також проходив стажування в західних союзників і виконував бойові завдання після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

"Сили безпілотних систем як окремий рід військ перебувають у стадії формування та розвитку. Цей процес потребує розуміння, терпіння, а іноді й тиші", – наголосили в керівництві сил оборони.

6 лютого президент України Володимир Зеленський доручив створити в українських силах оборони окремий рід військ – Сили безпілотних систем. 10 червня їх командувачем призначили Вадима Сухаревського.

Контекст:

42-річний Гладкий із 1997-го до 2003 року командував кораблями "Луцьк" і "Кіровоград", із 2004-го до 2013-го – "Костянтином Ольшанським". У 2015–2016 роках очолював управління надводними й підводними силами командування ВМС України. У липні 2016 року його призначили начальником штабу – першим заступником командувача Військово-морських сил України.

18 квітня його усунули з посади через неналежне виконання службових обов'язків, повідомила пресслужба Міністерства оборони України. Одеське видання "Думська" з посиланням на джерела в Міноборони раніше інформувало, що Гладкого запідозрили у фінансових порушеннях. Також нібито перевіряли інформацію про російське громадянство його дружини.

Пресслужба ВМС України у Facebook уточнила, що Гладкий був "зарахований у розпорядження Міноборони України для визначення подальшого службового становища". Згідно з повідомленням, окрім виявлених недоліків у службовій діяльності Гладкого, встановлюють "інші фактори, що могли призвести до зазначеної ситуації".