Зеленський підписав указ про створення Сил безпілотних систем ЗСУ

Президент затвердив відповідне рішення РНБО
Фото: president.gov.ua

Президент України Володимир Зеленський 25 червня підписав указ №382, який вводить у дію рішення Ради національної безпеки і оборони "Про створення у структурі Збройних сил України Сил безпілотних систем як окремого роду сил". Документ опубліковано на сайті глави держави.

Як ідеться в рішенні, ухваленому теж 25 червня, РНБО вирішила підтримати пропозицію Кабміну про створення Сил безпілотних систем, ураховуючи досвід повномасштабної війни РФ проти України, яка триває, і з метою нарощування спроможностей ЗСУ щодо використання безпілотних і роботизованих повітряних, морських і наземних систем.

Документ зобов'язує уряд України за місяць подати Верховній Раді для затвердження відповідні законодавчі основи, які забезпечують роботу нових військ ЗСУ.

Контекст:

Після широкомасштабного вторгнення Росії в Україну в лютому 2022 року українська армія стала масово застосовувати безпілотники для розвідки й завдання ударів по ворогові. Для цього використовують як безпілотники власного виробництва, так і ті, котрі закупили на Заході та які передали західні партнери.

У липні 2023 року віцепрем'єр-міністр – міністр цифрової трансформації Михайло Федоров розповів, що Кабмін дав старт масовому виробництву боєприпасів для БПЛА. За словами Федорова, силам оборони передають тисячі безпілотників у межах програми "Армія дронів". Зеленський анонсував виготовлення 2024 року в Україні 1 млн дронів.

6 лютого Зеленський доручив створити в українських силах оборони окремий рід військ – Сили безпілотних систем. 10 червня Вадима Сухаревського призначили їх командувачем.