Протягом шести місяців в Україні треба вакцинувати 24 млн людей. Тоді можна буде говорити про перемогу над пандемією – Гройсман

Гройсман: Потрібно негайно зняти обмеження на вакцинацію. Усі люди 18+ за віком мають право отримати вакцину в Україні

Фото: Volodymyr Groysman / Facebook
Лідер партії "Українська стратегія Гройсмана", експрем'єр-міністр України Володимир Гройсман закликав уряд оприлюднити план постачання вакцин проти коронавірусної інфекції в Україну на найближчі місяці.

Щоб розраховувати на перемогу над епідемією коронавірусної інфекції в Україні, протягом найближчих шести місяців у країні необхідно вакцинувати 24 млн дорослих дводозною вакциною. Про це лідер партії "Українська стратегія Гройсмана", експрем'єр-міністр України Володимир Гройсман заявив 17 березня у відеозверненні, опублікованому у Facebook.

"Вважаю, що перед урядом має стояти завдання – протягом шести місяців наступних провести вакцинацію 48 млн доз. Тоді ми можемо говорити, що ми можемо восени перемогти пандемію", – сказав він.

Гройсман закликав уряд оприлюднити план постачання вакцин на найближчі пів року.

"Я сьогодні вимагаю від уряду найближчими днями оприлюднити чіткий план забезпечення України протягом шести місяців, помісячно, яка кількість якої вакцини буде в Україні. Далі: як ця вакцина буде розповсюджена по регіонах, по областях – щоб у кожній області розуміли, скільки щомісяця буде вакцин, і організовували програму вакцинації. Ми маємо вакцинувати не тисячі, як зараз, а мільйони, 8 млн у місяць має бути проведено вакцинацій. Це перше. Друге: зніміть, будь ласка, негайно обмеження на вакцинацію", – сказав Гройсман.

Він зазначив, що зараз "сотні тисяч українців стоять у чергах", але не можуть отримати щеплення.

"Їх потрібно вакцинувати, тому що це їхня безпека. І вони хочуть це зробити. Потрібно негайно зняти обмеження на вакцинацію. Усі люди 18+ за віком мають право отримати вакцину в Україні. Не дискримінуйте людей", – додав експрем'єр.

Вакцинацію проти коронавірусу в Україні розпочали 24 лютого. У країні зареєстрували три вакцини проти коронавірусу – Oxford/AstraZeneca, Pfizer/BioNTech і Sinovac Biotech, але поки що вакцинують тільки препаратом Covishield (вакцина Oxford/AstraZeneca, яку виробляють за ліцензією в Індії, 500 тис. доз цієї вакцини доправили минулого місяця).

До 17 березня у країні зробили майже 72 тис. щеплень (9840 – протягом останньої доби), напередодні першому українцю ввели другу дозу препарату.

Згідно з календарним планом на 2021 рік, першими безоплатно вакцинують медиків, що працюють із хворими на COVID-19, і військовослужбовців зі складу операції Об'єднаних сил. До листопада хочуть щепити інших медиків, працівників сфер держбезпеки та освіти, а також людей віком понад 60 років. Протягом 2021–2022 років 50% населення України (20 млн) планують охопити вакцинацією.