Провадження щодо Татарова передали з НАБУ в СБУ. У бюро вважають, що так чиновника хочуть урятувати від взяття під варту

18 грудня Татарову вручили підозру
Фото: Олег Татаров / Telegram
Провадження стосовно заступника глави Офісу президента України Олега Татарова, яке розслідувало Національне антикорупційне бюро, передали в Службу безпеки 23 грудня. Детективів НАБУ про це сповістили лише вранці 24 грудня – за кілька годин до судового засідання, на якому Татарову мають обрати запобіжний захід.

23 грудня заступник генерального прокурора Олексій Симоненко передав кримінальне провадження за підозрою заступника керівника Офісу президента України від Національного антикорупційного бюро в Службу безпеки України. Про це повідомляє пресслужба НАБУ.

У відомстві не називають імені, але з деталей справи зрозуміло, що йдеться про Олега Татарова.

"Рішення ухвалене втаємничено, без консультацій із НАБУ і Спеціалізованою антикорупційною прокуратурою, фактично під покровом ночі: відповідна відмітка в Єдиному реєстрі досудових розслідувань зроблена о 23.42", – ідеться в повідомленні відомства.

У НАБУ зауважують, що закон забороняє передавати справи, у яких досліджують злочини, підслідні НАБУ, в інші органи досудового розслідування.

"Таким чином Офіс генерального прокурора свідомо ухвалив незаконне рішення, яке грубо протирічить вимогам Кримінального процесуального кодексу України", – заявили в бюро.

У НАБУ підкреслюють, що сьогодні о 12.30 Вищий антикорупційний суд України має обрати Татарову запобіжний захід (слідство клопотало про тримання під вартою з альтернативою застави в розмірі 10 млн грн).

"Щоб унеможливити обрання запобіжного заходу, справу для розслідування передали СБУ, довівши цей факт до відома прокурорів САП о 9.00. Тож замість захисту інтересів держави, яка зазнала збитків через дії підозрюваного, Офіс генерального прокурора фактично став на його особистий захист. Такі дії повністю дискредитують орган державної влади, чия діяльність має ґрунтуватися на верховенстві права, законності та справедливості, неупередженості та об'єктивності. Усім цим ОГП знехтував заради захисту чиновника, підозрюваного в корупції", – обурилися у відомстві.

У грудні ЗМІ повідомили, що Татаров фігурує у справі про махінації із закупівлею квартир для Нацгвардії (головний фігурант – колишній нардеп і експрезидент будівельної корпорації "Укрбуд" Максим Микитась): 1 грудня 2020-го екснардепа і держексперта, який, за даними слідства, забезпечив надання висновку про мінімальну різницю між вартістю квартир на Печерську і на околиці міста, повідомили про підозру в хабарництві. Слідство вважає, що експерт забезпечив проведення недостовірної експертизи в обмін на паркомісце вартістю 250 тис. грн.

Експерта заарештували з можливістю внесення 1 млн грн застави. Як сказав на засіданні суду прокурор, переговори про хабар міг вести Татаров.

Директор НАБУ Артем Ситник заявив, що Татаров, коли працював юристом в "Укрбуді", "фактично разом із Микитасем давав хабар". Директор НАБУ сказав, що у детективів є переписка заступника глави ОПУ з іншими фігурантами провадження. Татаров у відповідь вимагав спростувати недостовірну інформацію або публічно продемонструвати докази і заявив, що подає до суду на директора НАБУ.

За даними глави НАБУ, підозру заступнику глави Офісу президента було підписано на початку грудня, але не вручено: документ підписав прокурор, який уже втратив статус процесуального керівника у справі (глава Офісу генпрокурора Ірина Венедіктова змінила групу процесуальних керівників, у НАБУ заявляли, що вона зробила це таємно).

Після зміни групи прокурорів 2 грудня НАБУ звинуватило Венедіктову у втручанні, унаслідок якого детективи не змогли повідомити про підозру фігуранта.

Татаров заперечував свою причетність до злочину. Чиновник говорив, що "антиукраїнські сили" домагаються його відставки.

18 грудня НАБУ вручило Татарову підозру за ч. 3 ст. 369 (пропозиція, обіцянка або надання неправомірної вигоди посадовій особі) Кримінального кодексу України.