Путін може напасти на Україну з території Білорусі, не запитавши у Лукашенка – Арестович

Арестович (на фото) вважає, що Лукашенко веде незалежну від Москви політику щодо України
Фото: radiosvoboda.org
Росія може напасти на Україну з боку Білорусі без дозволу Олександра Лукашенка, який вважає себе президентом Білорусі. Таку думку 15 вересня в ефірі телеканала "Україна 24" висловив радник глави Офісу президента (ОП) України, спікер української делегації у тристоронній контактній групі з урегулювання конфлікту на Донбасі Олексій Арестович.

"Може виникнути ситуація, коли [президент Росії Володимир] Путін не запитає Лукашенка про використання території Білорусі проти України. Імовірність цього дуже мала, але розглядається", – сказав він.

Радник глави ОП зазначив, що поки Лукашенко щодо РФ "дотримується певної незалежності політики, незважаючи на 28 підписаних документів" у межах створення Союзної держави.

"Найкраще свідчення тому – він не визнав Крим досі, чинить опір відновленню повітряного сполучення з Кримом. Деякі інші ознаки показують, що все-таки він проводить окрему від Російської Федерації політику. Але, з усім тим, ми маємо 28 документів, які підписані в рамках об'єднання Союзної держави, і велика частина минулої зустрічі Лукашенка і Путіна присвячена саме військовій співпраці. Саме так прозвучали слова про С-400 і закупівлю Білоруссю озброєння на $1 млрд і так далі", – пояснив Арестович.

Він вважає, що "Росія проводить комплекс заходів щодо втягування Білорусі у свою орбіту і закріплення цього статусу, перш за все військового".

"Чи можемо ми сказати, що білоруські збройні сили є частиною планів Росії? Думаю, що ні. Поки. Але військова небезпека біля кордонів України, безумовно, посилюється... І головне – що збільшується поступово, тобто щорічно зростає кількість оперативних заходів, які Білорусь проводить спільно з Росією і Росія сама по собі проводить", – підкреслив Арестович.

За його словами, Україна готується до "різних варіантів дій Росії з території Білорусі".

Контекст:

У червні цього року Лукашенко заявляв, що населенню Білорусі варто здобути навички поводження зі стрілецькою зброєю. "Хто гарантує, що ми не будемо воювати? Ні ти, ні я, ніхто не може гарантувати", – говорив він.

У липні Лукашенко заявляв про готовність розмістити в Білорусі "всі збройні сили [РФ] з усіма видами озброєнь", якщо це знадобиться для безпеки Білорусі та Росії, повідомляло БЕЛТА. Водночас він підкреслював, що зараз у цьому немає потреби.

1 вересня Лукашенко анонсував постачання літаків, вертольотів і "найважливішого" озброєння ППО з Російської Федерації.

9 вересня в Москві відбулася зустріч Путіна і Лукашенка, перемовини тривали майже 3,5 години. За їхніми підсумками Путін сказав, що всі 28 дорожніх карт з інтеграції двох країн погоджено. Також Путін пообіцяв Лукашенку не підвищувати ціну російського газу для Білорусі. Очікують, що до кінця 2023 року Мінськ і Москва створять єдиний ринок газу. Путін також допустив створення союзного парламенту РФ і Білорусі.