Путін відмовився обговорювати Україну із Шольцом – Бербок

ЗМІ писали на початку жовтня, що Шольц планує вперше за два роки зателефонувати Путіну
Фото: EPA

Глава МЗС ФРН Анналена Бербок заявила 11 жовтня, що нелегітимний російський президент Володимир Путін не виявив готовності обговорювати посередництво щодо України з канцлером Німеччини Олафом Шольцом. Бербок цитує "Немецкая волна".

Міністерка розкритикувала позицію Путіна, який відкидає ініціативу мирних переговорів. Як вказала Бербок, він "відмовляється прийняти мир і щодня посилає черговий сигнал на користь війни й руйнувань" в Україні.

За словами глави МЗС ФРН, цими днями Путін "навіть не готовий розмовляти з канцлером Німеччини телефоном".

Водночас Бербок наголосила, що Україна "готова укласти справедливий мир".

Контекст:

ЗМІ писали, що західні союзники України обговорюють можливість зв'язатися з Путіним перед самітом G20 у листопаді.

На початку жовтня Die Zeit із посиланням на неназвані джерела в уряді Німеччини повідомила, що Шольц планує вперше за два роки зателефонувати Путіну, але Берлін поки не звертався до Москви з відповідним офіційним запитом. У Кремлі після цього заявили, що німецька сторона не надсилала запиту щодо телефонної розмови з Путіним, пише російське пропагандистське агентство ТАСС.

8 жовтня Reuters із посиланням на слова анонімного німецького чиновника написало, що Шольц готовий до мирних переговорів із Путіним, якщо вони допоможуть на шляху до "справедливого і стійкого миру". Що саме він має на увазі під "справедливим миром", не зазначають, проте він попередив Росію "не сприймати це як слабкість".

11 жовтня в Берліні Шольц провів зустріч із президентом України Володимиром Зеленським, який презентував йому план перемоги України – "як примусити Росію до миру й завершити війну".